Liberecký kraj omezí kvůli autům z objížďky provoz na silnicích u Jablonce, jednu na zimu uzavře

Silnice mezi Radoňovicemi a Pelíkovicemi, po které si řidiči zkracují cestu mezi Hodkovicemi nad Mohelkou a Jabloncem nad Nisou. Foto: Liberecký krajSilnice mezi Radoňovicemi a Pelíkovicemi, po které si řidiči zkracují cestu mezi Hodkovicemi nad Mohelkou a Jabloncem nad Nisou. Foto: Liberecký kraj

Provoz na silnicích bude omezen od příštího týdne. Důvodem jsou obavy z průjezdnosti během zimy.

Liberecký kraj omezí na zimu provoz na dvou silnicích, po kterých si nyní zkracují kvůli uzavírce křižovatky Rádelský mlýn řidiči mířící do nebo z Jablonce nad Nisou. Uzavírka kapacitní křižovatky potrvá ještě příští rok.

Krajský úřad Libereckého kraje vyhověl návrhu Krajské správy silnic a po jednání s Policií ČR a starosty dotčených obcí omezí provoz na dvou silnicích III. třídy. Mezi Radoňovicemi a Pelíkovicemi silnici uzavře na zimu úplně, povolí jen místní dopravní obsluhu a autobusy. Úsek Jeřmanice – Milíře bude jednosměrný, auta projedou pouze ve směru z Milířů.

Dopravní omezení začnou 18. listopadu 2020 a potrvají do 31. března 2021. „Úzké krajské silnice nevyhovují nárůstu dopravy, který nastal po uzavření státní silnice na Jablonec nad Nisou u Rádelského mlýna. Bezpečnost dopravy by v zimním období byla výrazně ohrožena, proto jsme prostřednictvím Krajské správy silnic požádali o dopravní omezení,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Rozhodnutí je nakonec přísnější, než byl požadavek silničářů, kteří chtěli i z Radoňovic do Pelíkovic provoz pouze v jednom směru. Nakonec bude provoz zakázán pro všechny s výjimkou místních a autobusů. „Kdyby napadl sníh a vozidla zimní údržby by se měla míjet s jinými auty, bylo by to nebezpečné,“ řekl Jan Čáp, vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje.

Těmito opatřeními chce Krajský úřad Libereckého kraje docílit, aby řidiči uzavřenou křižovatku Rádelský mlýn objížděli po stanovených trasách. Cesty přes Milíře či Pelíkovice nejsou oficiálními objížďkami, ale pro řadu řidičů nejkratší i nejrychlejší trasou. To vedlo v minulých měsících k řadě konfliktů s místními. Uzavírka Rádelského mlýna výrazně zvýšila dopravní zátěž v těchto obcích.

Dodržování zákazu budou hlídat policisté

Oficiální objízdné trasy jsou tři. První, pro oblast Rýnovic, vede po silnicích I/35 a I/14 přes Liberec, druhá pro tranzitní nákladní dopravu míří z Turnova po silnici I/10 přes Železný Brod a Tanvald do jabloneckých Pasek, třetí objízdná trasa pro oblast Kokonína a Vrkoslavic je značena po silnici II/287 přes Pěnčín a Maršovice.
Na to, aby řidiči zákazy vjezdu neporušovali, dohlédnou policisté. „Rád bych jim poděkoval za dohled nad dodržováním pravidel silničního provozu. Jejich přítomnost výrazně přispěje ke zlepšení dopravní situace,“ doplnil náměstek Sviták.

Stavební práce na přestavbě Rádelského mlýna pokračují podle harmonogramu. Provoz na silnici I/35 mezi Libercem a Turnovem zde vede ve střídavém režimu dvou a jednoho jízdního pruhu — na Liberec ve dvou, na Turnov v jednom. Nejpozději od 19. prosince letošního roku bude provoz na hlavním tahu silnice I/35 převeden na nový jízdní pás a do poloviny února roku 2021 se pojede v režimu 2 + 2 jízdní pruhy.

Rekonstrukce křižovatky má skončit příští rok v prosinci, původní termín počítal s dokončením až v červnu 2022.

Plánek budoucí podoby křižovatky Rádelský mlýn. Foto: ŘSD

Plánek budoucí podoby křižovatky Rádelský mlýn. Foto: ŘSD

Tagy I/65 Liberecký kraj Rádelský mlýn uzavírka Rádelský mlýn
41 komentářů