Liberecký dopravní podnik shání až třicet nových autobusů, z toho deset kloubových

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) vypsal dvě zakázky na pořízení v součtu až třicet nových nízkopodlažních

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) vypsal dvě zakázky na pořízení v součtu až třicet nových nízkopodlažních autobusů. Mají sloužit k obnově vozového parku. V poslední době musel DPMLJ kvůli nedostatku financí jít spíše cestou nákupu ojetých vozidel.

V jedné soutěži poptává DPMLJ deset kloubových autobusů na zemní plyn. Kloubové autobusy přitom dlouho v Liberci příliš často nejezdily, v poslední době si jich ale DPMLJ několik pořídil. Dalších až dvacet bude jezdit na naftu. Pokud by DPMLJ koupil všech třicet autobusů, obmění necelou třetinu své flotily autobusů.

V případě deseti kloubových autobusů na stlačený zemní plyn počítá DPMLJ s dodáním prvních autobusů na konci příštího roku, podle smlouvy první autobusy dodá výrobce či jeho dealer 200 dní po uzavření smlouvy. Nákup bude financovaný částečně z evropských zdrojů z IROP.

Jedná se o postupnou náhradu současných s využitím uvolněných dotačních fondů EU. Pokud nebude zadávací řízení napadeno, očekáváme dodávku koncem příštího roku,“ řekl technický ředitel DPMLJ Ludvík Lavička.

U dieselových autobusů chce DPMLJ rámcovou smlouvu až na dvacet autobusů do délky 13 metrů. Dopravce se zavazuje k odebrání nejméně čtyř vozidel.

DPMLJ v posledních letech šel cestou nákupu starších autobusů: přivezl si například autobusy Mercedes z německého Schwerinu, ty jsou dnes považovány za jedny z nejlepších v liberecké MHD. Nakoupil rovněž kloubové autobusy po Dopravním podniku hl. města Prahy (DPP) a také ze zlínské MHD.

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ liberec
11 komentářů