Liberecký dopravní podnik kupuje kloubové autobusy z Plzně

Solaris Urbino 18 v barvách Plzeňských městských dopravních podniků. Foto: PMDPSolaris Urbino 18 v barvách Plzeňských městských dopravních podniků. Foto: PMDP

Liberec chce patnáct let staré autobusy použít na tramvajové výluky.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) pokračuje v nákupech ojetých autobusů v Česku i zahraničí. Po nedávném nákupu dalších autobusů Mercedes-Benz z Německa  kupuje tři kloubové autobusy Solaris z roku 2006. Kontrakt je již v registru smluv.

Prodávajícím jsou Plzeňské městské dopravní podniky. DPMLJ kupuje každý za 150 tisíc korun bez DPH. Najeto mají kolem 700 tisíc kilometrů. „Chceme je použít pro chystané výluky tramvají v letošním roce. Kloubový autobus je pro nás výhodnější, než nasazovat dva kratší autobusy,“ vysvětlil provozně technický ředitel DPMLJ Ludvík Lavička. Podle něj jsou autobusy ve velmi dobrém stavu.

V Liberci dlouho byly kloubové autobusy spíše výjimkou, v posledních letech jsou ale v ulicích k vidění velmi často. Předloni DPMLJ nakoupil z Prahy kloubové autobusy Karosa B941E. Ty jsou ale už odstavené a na jaře se jich dopravní podnik zbaví. Po Liberci i nadále jezdí tři kloubové CityBusy, které v roce 2019 koupil DPMLJ ze Zlína, stejně tak autobusy Mercedes-Benz Citaro, které přivezl DPMLJ z německého Schwerinu. K hlavnímu posílení flotily kloubových autobusů došlo loni, kdy DPMLJ pořídil deset kloubových autobusů Solaris na zemní plyn.

V Liberci se letos chystají dvě velké tramvajové výluky. První vypukne na trati do Dolního Hanychova na jaře kvůli chystané opravě mostu u Starých pekáren, druhá v létě v souvislosti s modernizací tratě do Jablonce nad Nisou.

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ Plzeňské městské dopravní podniky PMDP Solaris Urbino
30 komentářů