dkv-spojujeme

Letiště v Kábulu se uzavřelo komerčním letům, aerolinky začínají oblétat Afghánistán

Odlet letadla Atlas Air z letiště Kábul. By Eliezer Gabriel (via ISAF Headquarters Public Affairs Office) https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14716673Odlet letadla Atlas Air z letiště Kábul. By Eliezer Gabriel (via ISAF Headquarters Public Affairs Office) https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14716673

Letecké společnosti a vlády věnují v posledních letech větší pozornost rizikům přeletů nad konfliktními zónami.

Mezinárodní letiště v Kábulu je uzavřeno pro komerční lety, startovat a přistávat mohou pouze vojenská letadla. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroje z NATO a z americké armády. Jiné zdroje označují situaci na kábulském letišti jako chaotickou. Pozastavení letů do Kábulu potvrdila například společnost Emirates. Důvodem je vstup islamistického hnutí Tálibán do hlavního města, bojovníci Tálibánu ovládli zemi po odchodu vojsk západních států, především USA.

Vojenské letouny nicméně pokračují v evakuacích. „NATO pomáhá udržet letiště v Kábulu v provozu a koordinovat evakuaci,“ uvedl generální tajemník Severoatlantického paktu Jens Stoltenberg. V pondělí ráno přiletěl s evakuovanými lidmi na palubě z Kábulu do Prahy i Airbus A319 české armády. Podle webu Flightradar24.com na letišti ráno pobýval Boeing 777 společnosti Turkish Airlines, během dopoledne se zpožděním odletěl.

Letiště navíc oblehly davy zoufalých Afghánců, kteří se snaží před Tálibánem uprchnout ze země. Videa na sociálních sítích ukazují například pokusy dostat se na most, který je připevněn k Airbusu A340-300 v barvách afghánského dopravce Kam Air. Několik videí ukazuje, jak davy berou útokem letoun Boeing 737-300 Ariana Afghan Air.

Hnutí Tálibán dnes rovněž oznámilo, že se po třídenním obléhání zmocnilo mezinárodního letiště v Kandaháru na jihu země. Na místě se vzdalo několik tisíc příslušníků afghánských speciálních sil.

Zapovězený pro komerční lety začíná být také afghánský vzdušný prostor. Hlavní letecké společnosti začaly přesměrovávat lety mimo Afghánistán poté, co Tálibán převzal v neděli kontrolu nad prezidentským palácem v Kábulu.

Jak poznamenala agentura Reuters, letecké společnosti a vlády věnují v posledních letech větší pozornost rizikům přeletů nad konfliktními zónami. Důvodem jsou dva sestřely civilních letadel raketami země-vzduch: v roce 2014 bylo nad východní Ukrajinou sestřeleno ruskou raketou letadlo společnosti Malaysia Airlines, při kterém zahynulo všech 298 lidí na palubě, loni íránská armáda sestřelila letadlo Ukraine International Airlines, zemřelo všech 176 cestujících a členů posádky.

Tagy Afghánistán letiště Kábul
133 komentářů