Letiště Praha postupně utlumí provoz, o nevpuštěné cizince se postará

Informování cestujících na pražském letišti. Pramen: Letiště PrahaInformování cestujících na pražském letišti. Pramen: Letiště Praha

O půlnoci na sobotu začne platit vládní zákaz cestování Čechů do 15 rizikových zemí a občanů těchto zemí do České

O půlnoci na sobotu začne platit vládní zákaz cestování Čechů do 15 rizikových zemí a občanů těchto zemí do České republiky. O půlnoci na pondělí se pak zákaz ještě zpřísní, když (až na několik výjimek) úplně zamezí cestování českých občanů do zahraničí a příjezdu cizinců do republiky. Na útlum a možné potíže se už připravuje i Letiště Praha, které nejspíš zažije největší klid v novodobé historii.

„Na základně aktuálního vývoje budeme také přijímat provozní opatření v souvislosti s postupným omezováním provozu letiště. Konkrétní provozní opatření budou přijímána postupně. O těchto provozních opatřeních budeme také cestující postupně informovat. Letecké společnosti byly informovány. Pro tuto chvíli zůstává Letiště Praha v provozu,“ uvedlo dnes vedení letiště v tiskovém prohlášení.

Cestující, kterých se opatření dotkne, by podle něj neměli vůbec cestovat na letiště a měli by kontaktovat letecké společnosti. Ty jim případně nabídnou náhradní řešení. Letiště Praha bude cestující informovat například prostřednictvím polepů hned u vchodů do terminálů, prostřednictvím internetových stránek Letiště Praha, sociálních sítí nebo skrze informační přepážky.

Letiště se připravuje i na to, že se bude muset postarat o cestující, kteří nebudou vpuštěni do republiky. „V případě, že letecká společnost nebude schopna těmto cestujícím nabídnout okamžité náhradní řešení, poskytneme cestujícím zázemí s občerstvením, hygienickými potřebami, přístupem k telefonu a počítači. Na vyžádání jim bude k dispozici také zdravotní péče,“ sdělilo letiště. Od půlnoci z neděle na pondělí bude vstup do země povolen pouze českým občanům a cizincům s přechodným pobytem nad 90 dnů nebo trvalým pobytem na území České republiky.

Tuzemská skupina Smartwings, kam patří i České aerolinie, už oznámila, že zastaví svůj provoz v Praze a uzemní až 23 letadel.

Rizikové země podle MZV: Čína, Írán, Itálie, Jižní Korea, Francie, Španělsko, Německo, Švýcarsko, Norsko, Dánsko, Nizozemsko, Švédsko, Velká Británie, Belgie a Rakousko.

Tagy Koronavirus letiště praha
16 komentářů