Letiště Praha na více než dva měsíce přesouvá provoz na vedlejší dráhu, přemístí i kameru

Přistání na Letišti Praha. Foto: Letiště PrahaPřistání na Letišti Praha. Foto: Letiště Praha

Na hlavní dráze dojde například k úpravě protismykových vlastností vozovky broušením nebo k úpravě terénu v okolí ranveje.

Provoz na Letišti Praha se od dnešního dne až do začátku července přesouvá na vedlejší dráhu 12/30, na kterou se přistává přes hustě zalidněné části hlavního města, například sídliště Řepy. Důvodem je plánovaná údržba hlavní ranveje 06/24.

O přesunu informovalo Letiště Praha na sociálních sítích. Letadla budou vzlétat a přistávat ve zkrácené délce 2950 metrů místo standardních 3250 metrů. Na hlavní vzletové a přistávací dráze 06/24 začala plánovaná údržba. „Odborníci budou provádět technické a stavební činnosti související se zvýšením bezpečnosti provozu. Dojde například k úpravě protismykových vlastností vozovky na dráze broušením, ale také k úpravě terénu v okolí ranveje,“ uvedlo Letiště Praha v tiskové zprávě.

Kvůli přesunu provozu začalo Letiště Praha nabízet nově i obrazový a zvukový záznam online z vedlejší dráhy. Dosud bylo vysílání k dispozici díky kameře umístěné v blízkosti hlavní dráhy 06/24.

Nové místo pro přenos od dnešního dne

„Zájem o tzv. slow television, kdy lidé pozorují doma například letecký provoz místo televize, roste. Aby mohla veřejnost sledovat letadla prostřednictvím oblíbeného živého přenosu i během údržby hlavní dráhy, rozhodli jsme se ve spolupráci s internetovou televizí Mall.tv, že na toto období umístíme novou kameru na budovu Terminálu 2. Díky ní tak zprostředkujeme fanouškům letadel i našeho letiště pozorování provozu na vedlejší ranveji,“ uvedla Marcela Tučníková, manažerka externí komunikace a marketingu Letiště Praha.

Živý přenos z nově umístěné kamery bude k dispozici od začátku údržby dráhy. Diváci ho mohou sledovat na YouTube kanálu Letiště Praha nebo na internetové televizi Mall.tv. Jednotlivé vzlety a přistání lze přehrát i o několik hodin zpětně a vidět tak veškeré pohyby na dráze. Přenos doplňuje i reálná komunikace mezi posádkami letadel v kokpitu s řídícími letového provozu.

Přímo v okolí Letiště Václava Havla Praha pak mohou zájemci pozorovat přílety a odlety z vyhlídek, tzv. spotterských valů. Veřejnost může navštívit pozorovací místo v obci Kněževes, které je vhodné zejména pro pozorování provozu na hlavní dráze 06/24. Dalším oblíbeným místem pro sledování letadel je také spotterský val u obce Hostivice, kde je vyhlídka umístěna v blízkosti křížení obou drah a je tak vhodná i pro sledování provozu z vedlejší dráhy.

Tagy 06/24 12/30 letiště praha prg ranvej vzletová a přistávací dráha
28 komentářů