Letiště Praha musí kvůli výpadku tržeb zrušit velkou zakázku. Stoku začne stavět až v roce 2022

Provoz na Letišti Václava Havla. Foto: Letiště PrahaProvoz na Letišti Václava Havla. Foto: Letiště Praha

Nová stoka je potřeba pro rozmrazovací stání, soutěž je zrušena již potřetí.

Velký pokles tržeb způsobený propadem počtu cestujících ovlivnil další velkou investici Letiště Praha. Už potřetí zrušila státem vlastněná firma soutěž na stavbu páteřní stovky a s ní související opravy pojezdových drah.

Vyplývá to z oznámení ve věstníku veřejných zakázek. Odhadovaná cena zakázky byla 150 milionů korun. Zakázka se týkala stavby páteřní stoky pro dešťovou kanalizaci a obnovu a rozšíření pojezdových drah TWY C, D, F, G, L.

V oznámení o zrušení letiště vysvětluje konec soutěže kvůli stávajícím i očekávaným dopadům pandemie Covid-19 souvisejících s celosvětově přijímanými opatřeními na leteckou dopravu. Ty mají vliv na množství odbavených cestujících i samotnou firmu.

„Projekt výstavby páteřní dešťové stoky v severní části letiště byl vzhledem k současné situaci způsobené dopady celosvětové pandemie onemocnění Covid-19 odložen na další období. Podle aktuálního harmonogramu plánujeme vypsat nové výběrové řízení přibližně v druhé polovině roku 2021 a následně zahájit práce v roce 2022. Páteřní dešťová stoka musí být dokončena před zahájením výstavby plánovaného centrálního odmrazovacího stání,“ řekla mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková.

Jde už o třetí zrušení této soutěže. Poprvé se tak stalo letos na začátku roku, kdy se Letišti Praha zdály nabízené ceny příliš vysoké. Podruhé v létě kvůli obavám z nedostatku financí. Třetí pokus o vypsání učinilo letiště v říjnu, na začátku prosince zadávací řízení zrušilo.

Tagy dopady pandemie Covid 19 letiště praha
12 komentářů