dpp

Letiště České Budějovice zahajuje první úplnou sezonu, nabídne šest destinací

Letadlo Smartwings přistává na letišti v Českých Budějovicích. Pramen: JLČBLetadlo Smartwings přistává na letišti v Českých Budějovicích. Pramen: JLČB

Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba předpověděl, že letiště letos odbaví 70 000–80 000 cestujících.

Českobudějovické letiště zahájí v sobotu večerním letem do Antalye svou první plnohodnotnou sezonu charterových letů na dovolenou. Tři cestovní kanceláře nabízejí na odletech z Budějovic celkem šest destinací, nejhustější přitom bude středeční provoz se třemi odlety za den.

Spící Jihočeské letiště České Budějovice rozlétala loni začátkem srpna cestovní kancelář Čedok, když nabídla odlety do Antalye, na Rhodos a Krétu. Pro letošek Čedok přidal ještě tuniskou Enfidhu a bulharský Burgas, do Antalye se bude létat dvakrát týdně. Letní sezonu by měly pro Čedok zajistit Smartwings, Fly Lili a Corendon Airlines.

Na letošní letní sezonu odletů z Budějovic se k Čedoku připojily i Fischer a Exim Tours, jejichž klienti mohou z jihu Čech letět rovněž na Rhodos a Krétu a také na Mallorcu. Pro ty by měly létat Smartwings.

Čedok rovněž ohlásil i zimní lety z Budějovic, a to do egyptské Hurghady. Zajistit je má pro českou cestovní kancelář turecká letecká společnost Corendon Airlines. „O odlety z Českých Budějovic je rekordní zájem a poptávka na léto je v tuto chvíli dvojnásobná oproti loňské první sezoně,“ uvedl nedávno šéf Čedoku Stanislav Zeman.

Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba předpověděl, že letiště letos odbaví 70 000–80 000 cestujících. Pokud se hejtmanova předpověď naplní, půjde o velký skok v počtech odbavených cestujících. Loni ve zkrácené sezoně letištěm prošlo 10 000 cestujících (fakticky 5000 osob). Vedení letiště dříve uvádělo, že k uživení letiště potřebuje alespoň 80 000 cestujících ročně. Dosud jej kraj dotuje desítkami milionů (loni to bylo téměř 100 mil.).

Bývalé vojenské letiště v Plané u Českých Budějovic na jižním okraji jihočeské metropole prošlo v minulých letech zhruba dvoumiliardovou modernizací, která mimo jiné zahrnula výstavbu nového terminálu.

Letadlo Smartwings přistává na letišti v Českých Budějovicích. Pramen: JLČBOdbavení cestujících před vůbec prvním odletem z Českých Budějovic. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář Terminál Letiště České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPřílet prvního velkého letadla na Jihočeské letiště České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářCestující čekají na první let z Českých Budějovic. Foto: Jan Šindelář / Zdopravy.czBoeing 737 MAX 8 společnosti Smartwings jako první velké letadlo v Českých Budějovicích. Foto: Jan Šindelář / Zdopravy.cz
Tagy Jihočeské letiště České Budějovice
69 komentářů