Letiště České Budějovice hlásí po obnovení provozu přes dva tisíce pohybů

Letiště České Budějovice, nový terminál. Autor: Letiště České BudějoviceLetiště České Budějovice, nový terminál. Autor: Letiště České Budějovice

Letiště České Budějovice zaznamenalo od obnovení provozu na konci června za dva měsíce 2137 vzletů a přistání, z toho 200

Letiště České Budějovice zaznamenalo od obnovení provozu na konci června za dva měsíce 2137 vzletů a přistání, z toho 200 mezinárodních. Letiště bylo od loňského léta zavřené kvůli výstavbě terminálu a dalších zařízení. Od letošního 26. června sem byla znovu vpuštěna letadla, ovšem jen vrtulová s rozpětím křídel do 24 metrů.

„Tato privátní letadla létají po celé Evropě, nicméně velmi častým cílem jsou letiště u přímořských letovisek v Chorvatsku: Lošinj, Zadar, Pula nebo Split. Naši klienti, kteří míří na dovolenou na jih Evropy, si v letošní letní sezoně chválili zejména rychlejší odbavení,“ uvedla mluvčí letiště Martina Vodičková. Na Letišti České Budějovice v průběhu léta funguje služba cizinecké policie. V její pracovní době je možné využít hraniční kontroly pro lety mimo schengenský prostor bez objednání předem.

Letiště počítá s tím, že v příštích měsících spustí osvětlení a budou jej moci využívat i malá proudová letadla. Cílem ovšem je takzvaný velký mezinárodní provoz, celá přestavba se prováděla proto, aby do/z Budějovic mohly létat stroje o velikosti Airbusu A320 či Boeingu 737. K tomu ale ještě povede dlouhá certifikační cesta, cílem je spuštění v roce 2021.

Přestavba letiště za stovky milionů korun ale nebudí jen nadšení. A to ani mezi akcionáři ne. Těmi jsou Jihočeský kraj a město České Budějovice. Právě město se nedávno vymezilo proti tomu, že by mělo na provoz letiště doplácet o desítky milionů korun více než dosud.

Za loňský neúplný provozní rok letiště zaznamenalo 5929 pohybů, z toho 511 mezinárodních.

Tagy Jihočeské letiště České Budějovice pohyby
21 komentářů