O 50 milionů více. Budějovicím se zdá navýšení příspěvku na nové letiště vysoké

Letiště České Budějovice, nový terminál. Autor: Letiště České BudějoviceLetiště České Budějovice, nový terminál. Autor: Letiště České Budějovice

České Budějovice by v příštím roce měly platit na provoz Jihočeského letiště, jehož jsou akcionářem, 72 milionů korun. Je to

České Budějovice by v příštím roce měly platit na provoz Jihočeského letiště, jehož jsou akcionářem, 72 milionů korun. Je to téměř o 50 milionů korun více než letos. Radniční koalici se zdá navýšení částky neúnosné, a proto o ní chce jednat s Jihočeským krajem, který je druhým akcionářem společnosti Jihočeské letiště. Město ani nezavrhlo variantu, že by akciovou společnost opustilo. Novinářům to dnes řekl českobudějovický primátor Jiří Svoboda (ANO).

„Částka, kterou máme v příštím roce hradit, je složena z příspěvku na investice, což činí přibližně 24 milionů korun. Zbytek by pak šel na provozní prostředky,“ uvedl Svoboda. Nárůst výše příspěvku města způsobila hlavně blížící se certifikace letiště, která umožní ostrý mezinárodní provoz. V souvislostí s tím společnost musí koupit další techniku a přibrat zaměstnance. Jihočeské letiště, jenž se nachází v Plané u Českých Budějovic, po několikaleté rekonstrukci funguje od konce června ve zkušebním provozu.

„Stále ale platí, že se chceme s Jihočeským krajem dohodnout na dalším postupu a budoucnosti letiště,“ uvedl Svoboda. Pro město by však podle něj bylo zásadní, pokud by v horizontu následujících tří let mělo na tento projekt vydat více než 200 milionů korun. „Za takovou částku postavíme tři tělocvičny nebo opravíme řadu komunikací. Proto chceme hledat řešení,“ řekl primátor. Podle něj je pro radnici rovněž těžko akceptovatelné, že se připravovaný příspěvek na příští rok postupně výrazně zvyšuje. „Údaje, které platily před třemi měsíci, hovořily o 50 milionech. Nyní už jsme na 72 milionech a otázka je, jaká částka to bude na konci roku, kdy se schvaluje rozpočet,“ řekl primátor.

Areál bývalého vojenského letiště zabírá přes 300 hektarů. Kraj a město investovaly do přestavby komplexu více než miliardu korun.

ČTK

Tagy Letiště České Budějovice
35 komentářů