Letiště Brno po šesti letech míří k překonání hranice půl milionu cestujících

Letiště Brno. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetiště Brno. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Brněnské letiště v Tuřanech letos potvrzuje růstový trend nastartovaný loni. Vedení letiště oznámilo předpoklad, podle kterého počet cestujících letos překoná

Brněnské letiště v Tuřanech letos potvrzuje růstový trend nastartovaný loni. Vedení letiště oznámilo předpoklad, podle kterého počet cestujících letos překoná půl milionu. To se v Tuřanech naposledy podařilo v roce 2012.
Management v odhadech vychází z úspěšné letní sezony, během které prošlo branami letiště téměř 450 tisíc lidí.

Tahounem byly především nepravidelné lety na dovolenou, u kterých došlo k meziročnímu nárůstu o 40 procent.
V červenci a srpnu letiště zlomilo vlastní rekordy v počtech cestujících za jeden měsíc. V červenci odbavilo 116 tisíc lidí, v srpnu 110 tisíc. Během letního letového řádu tak mají chartery nad pravidelnými linkami výraznou převahu, která se ale v zimě smazává. Za celý rok si nicméně chartery udrží mírnou většinu, pokud jde o počet cestujících.

Terminál brněnského letiště. Foto: Letiště Brno

Terminál brněnského letiště. Foto: Letiště Brno

Lídrem je v Brně Travel Service a jeho značka Smartwings. Přes léto měla firma v Brně základnu pro čtyři svá letadla, se kterými obsluhovala zhruba dvacítku dovolenkových destinací. Největší poptávka byla po letech do Burgasu, Antalye, Heraklionu, Hurghady a na Rhodos. V létě v Brně odbavili meziročně o 30 procent letadel více, což představuje v absolutních počtech 180 letů navíc.

„Už první rok, kdy je Letiště Brno součástí skupiny Accolade, přináší rekordní výsledky. Prioritou pro nás nadále zůstává rozvoj pravidelných linek,“ uvedl předseda představenstva mateřské skupiny Accolade Milan Kratina. Letiště má pravidelné linky do Mnichova a Londýna (Stansted), koncem října spustilo nové spojení do Milána/Bergama, na jaro chystá linku do Berlína. Kromě Mnichova, který obsluhují BMI regional a Lufthansa, jsou všechny linky Ryanairu.

Letiště patří Jihomoravskému kraji, provozovatelem  správcem je společnost Letiště Brno. Tu loni v listopadu ovládla investiční skupina Accolade. Smlouva s krajem zajišťuje Letišti Brno byznys do roku 2052.

Počet cestujících na letišti Brno-Tuřany

Rok Cestující (v tis.)
2018 přes 500 (předpoklad)
2017 470
2016 417
2015 466
2014 486
2013 463
2012 535
2011 558

Pramen Letiště Brno

Tagy cestující Letiště Brno léto Travel Service
8 komentářů