Letiště Bratislava odbavilo miliontého pasažéra, dominují charterové lety

Letiště Bratislava. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýLetiště Bratislava. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Segment pravidelných letů je stále oproti roku 2019 výrazně níže, a to o 30 procent.

Bratislavské letiště odbavilo za letošní rok už milion cestujících. Vedení letiště očekává, že by za celý rok mohli v Bratislavě odbavit asi 1,6 milionu pasažérů. Loni to bylo necelých 1,4 milionu.

S dosavadním průběhem letní sezóny jsou na letišti M. R. Štefánika spokojeni. Vyplývá to z rozhovoru s ředitelem letiště Dušanem Keketim mladším pro magazín Trend.sk. Celé léto je zatím podle něj „nadmíru silné, a to i více než to před pandemií, tedy v roce 2019“. Právě v porovnání s uvedeným rokem nyní podle manažera „naprosto dominuje segment charterových letů“.

Segment pravidelných letů je však stále oproti roku 2019 výrazně níže, a to o 30 procent. V příštím roce by ale mělo několik nových linek přibýt.

Během nadcházejícího letového řádu posílí charterové kapacity letiště novinka v podobě dálkových letů do exotických destinací. Skupina DER Touristik nabídne zájezdy do Vietnamu, Dominikánské republiky a na Kubu. Lety bude provozovat s mezipřistáním v Praze letecká společnost World2Fly, nasadí na ně Airbus A350-900 v konfiguraci pro 432 cestujících.

Na přijetí tohoto stroje se letiště připravuje dodatečnou certifikací, úpravou stojánky a akvizicí nových odmrazovacích vozidel. Náklady na tyto přípravy jdou kromě vozidel řádově do desetitisíců eur.

Cargo, spolupráce se Slovenskou poštou a možnost letů do USA

Pokud jde o nákladní dopravu, naději v Bratislavě vkládají právě do výše zmíněných úprav, které by podle Keketiho na letiště mohly přilákat asijské dopravce. Letiště jedná i se Slovenskou poštou, se kterou pracuje na projektu nákladního terminálu. Připravují se také projekty na nové hangáry, sloužit by mohly pro parkování i pro údržbu.

Letiště stále živí i naději na před půl rokem medializované lety do USA. Slovenské ministerstvo dopravy a Dopravní úřad komunikují s Leteckým úřadem Spojených států amerických s cílem dohodnout celý proces auditu, který má umožnit provoz takových linek. Jak ale dodal Keketi, nad potenciálem spojení USA se Slovenskem stále visí otazník.

Tagy Bratislava BTS Letisko Bratislava Letiště Bratislava
41 komentářů