Bratislavské letiště chce přilákat renomované dopravce, cílí i na charterové lety

Letiště Bratislava Foto: Facebook Letisko Bratislava / Airport BratislavaLetiště Bratislava Foto: Facebook Letisko Bratislava / Airport Bratislava

Vedení letiště jedná s LOTem či Turkish Airlines, slovenský ministr dopravy sní o pravidelných letech do USA.

Letiště M. R. Štefánika v Bratislavě odbavilo za uplynulý rok zhruba 1,4 milionu cestujících. Jde o téměř třikrát více pasažérů než v roce 2021, kdy jich bylo asi 480 tisíc. V roce 2019 před pandemií přitom prošlo jeho branami 2,29 milionu cestujících. Vedení letiště významným způsobem pozitivně zaskočila poptávka dovolenkářů po charterových letech, jejich počet proto plánuje pro nadcházející letní sezónu rozšířit. Rádo by získalo například charterové spojení s Chorvatskem. Uvedl to předseda představenstva a generální ředitel Letiště Bratislava Dušan Keketi v bilančním rozhovoru na sociálních sítích slovenského ministerstva dopravy.

Personál ztracený během pandemie se bratislavské letiště rozhodlo nahradit brigádníky, v uplynulé sezóně mu jich pomáhalo přibližně 70. Za jediné slabé místo Keketi považuje odbavení zavazadel po příletech, kdy ve špičce nemusí být letiště ještě schopno bez problémů zvládat více než čtyři přílety naráz.

Standardní dopravci nebo rovnou přímé lety do USA?

Současné vedení letiště usiluje o získání klasických leteckých společností, aktuálně totiž létají z Bratislavy kromě charterů výhradně nízkonákladoví dopravci, což naráží na nepochopení veřejnosti. Určitou vzpruhou by mohl být letošní příchod Aegean Airlines s linkou do Atén, letiště však podle Keketiho jedná i s polským LOTem či Turkish Airlines.

Zmíněné společnosti ale létají také do nedaleké Vídně. Potenciál jejich možné expanze v Bratislavě je tak dlouhodobě otázkou. Letiště M. R. Štefánika se jim ovšem snaží dokázat, že není využívané jen Slováky, ale je atraktivní i pro Čechy, Maďary, Rakušany, a dokonce i Poláky. Menší letiště může být pro pasažéry podle Keketiho výhodou.

Slovenský ministr dopravy Andrej Doležal jde se svými sny mnohem dál. Jak uvedl v rozhovoru pro tamní Hospodářské noviny, v blízké budoucnosti by se mohlo ze Slovenska létat i přímo do USA. Dosud tomu bránila absence certifikace. Jednání se Spojenými státy už údajně probíhá, potřebný audit by měla v Bratislavě provést Americká agentura pro civilní letectví. Lety do Filadelfie, New Yorku či Washingtonu by dle Doležala mohly být realitou už letos. Podle odborné veřejnosti je nicméně takové tvrzení velice odvážné.

Tagy Bratislava BTS Letiště Bratislava LOT Polish Airlines Ministerstvo dopravy SR turkish airlines
69 komentářů