Lepší internet ve vlacích. České dráhy začaly s výměnou technologie wifi u 200 vozů

Railjet. Pramen: České dráhyRailjet. Pramen: České dráhy

Wifi ve vlaku bude komunikovat vždy se stanicí toho operátora, který v místě jízdy nabídne nejlepší signál.

Připojení k internetu ve vlacích Českých drah by se mělo v příštích měsících výrazně zlepšit. Dráhy aktuálně zahájily velkou výměnu technologie, která se týká 195 vozů pro dálkovou a Pražskou integrovanou dopravu. Výměnu nejstarších routerů provede dceřiná firma ČD-Telematika.

Lepší wifi dostane 131 rychlíkových vozů, tři řídicí vozy, 12 patrových vozů Pražské integrované dopravy a 49 vozů v sedmi jednotkách railjet. Mezi rychlíkovými vozy jde o řady Apee, Bdmpee, Ampz, Bhmpz, Bdmpz a Bmz241 a 245, které České dráhy nasazují především na vlaky EuroCity a InterCity Berliner, Metropolitan, Jižní expres, Západní expres, Bavorský expres a na rychlíky Berounka nebo Slovácký expres.

Odstavování a montáž se bude podle ČD přizpůsobovat možnostem provozu, hotovo by mělo být letos v listopadu.

Podle šéfa ČD Michala Krapince je připojení k internetu jednou z nejžádanějších služeb ze strany cestujících i objednatelů veřejné dopravy. „Wifi jsme zavedli ve vlacích už před delší dobou, a tak je původní technologie už v mnoha ohledech přežitá. Proto jsme se rozhodli provést výměnu za moderní, výkonná zařízení, která posílí wifi a připojení k internetu především v dálkových vlacích. Nová technologie bude fungovat i s podporou 5G sítí, což zaručuje skutečně významné zvýšení kvality,“ řekl Krapinec.

Nové wifi routery budou využívat všechny veřejné datové frekvence od 700 po 2600 MHz a všechny dostupné sítě. To znamená, že palubní wifi ve vlaku bude komunikovat vždy se základovou stanicí toho operátora, který v místě jízdy nabídne nejkvalitnější mobilní datový signál. Kromě České republiky bude wifi podle Českých drah připravena pro provoz také v Rakousku, na Slovensku, v Maďarsku a v Německu.

Tagy České dráhy wifi
82 komentářů