Leoš Novotný přišel o většinu v Leo Expressu, kromě Renfe koupila podíl švédská firma EuroMaint

Jednotka Alstom Lint. Foto: Leo ExpressJednotka Alstom Lint. Foto: Leo Express

Noví investoři nalijí do českého dopravce 200 milionů korun.

Španělské státní dráhy Renfe završily svůj vstup do českého dopravce Leo Express. K již dříve oznámené transakci se přidal vstup dalšího investora: švédské společnosti EuroMaint. Podíl Leoše Novotného ve společnosti tak klesl pod 44 %.

O završení změn ve vlastnické struktuře informoval jako první server Lidovky.cz.  Dopravce později oznámil transakci v tiskové zprávě.

Zatímco nákup akcií společností Renfe byl oznámen již v létě, novinkou je vstup švédského investora. „Dalších pět procent připadlo švédské firmě EuroMaint, která poskytuje inženýrské a servisní služby pro sektor železniční dopravy,“ řekl mluvčí Leo Expressu Emil Sedlařík.

Státní španělské dráhy Renfe drží v Leo Expressu poloviční podíl reprezentovaný 13 528 309 akciemi. Švédská firma EuroMaint získal 5% podíl, tedy celkem 1 352 831 akcií. Akcie byly upsány s emisním kurzem 13,35 Kč za jeden kus. Do společnosti tak partneři přinesli téměř 200 milionů korun. Leo Mobility Leoše Novotného mladšího drží 11 991 838 kusů akcií v hodnotě 119 918 380 Kč, a tedy podíl 44,3 %. Zbylá část připadá na drobné akcionáře. Celková hodnota základního kapitálů nyní činí 270 566 180 korun, v nominální hodnotě tak byla zvýšena o 150 milionů korun. „Do společnosti tak partneři přinesli téměř 200 milionů korun,“ dodal Sedlařík.

Díky vstupu silných partnerů se Leo Express nyní chystá na další rozvoj a hledá nové tratě, na kterých by mohl vyjet v Česku i v zahraničí. Zároveň zachovává svůj komerční provoz na stávajících tratích a také v závazku veřejné služby na Orlicku,“ uvedl dopravce v tiskové zprávě.

Renfe už dříve uvedlo, že nákup podílu v Leo Expressu je součástí expanze od zahraničí. Kromě značky získá také licence pro provoz v Česku, Polsku, Německu a na Slovensku.

Tagy EuroMaint LEO Express renfe
35 komentářů