Leo Express ustoupil, od státu za jízdenku se slevou bude chtít maximálně 450 Kč

Jednotka Stadler Flirt firmy Leo Express při prezentaci v Pardubickém kraji. Autor: Leo ExpressJednotka Stadler Flirt firmy Leo Express při prezentaci v Pardubickém kraji. Autor: Leo Express

Společnost Leo Express částečně ustoupila kritice svého dynamického ceníku a sama zastropovala výši jízdného, z kterého bude chtít ještě po

Společnost Leo Express částečně ustoupila kritice svého dynamického ceníku a sama zastropovala výši jízdného, z kterého bude chtít ještě po státu zaplatit kompenzaci. Za maximální cenu pro kompenzaci bude považovat 599 Kč, za studenta, dítě či seniora tak bude po státu chtít maximálně 449,25 Kč.

Leo Express neuvedl důvody, které ho ke změně přístupu vedly. Bez uvedení jména dnes kritizoval premiér Andrej Babiš některé dopravce, že slev zneužívají. Leo Express se svým dynamickým jízdným inkasoval od státu za jízdenku i několikanásobek běžného jízdného.

Ministerstvo dopravy už dříve uvedlo, že zvažuje zastropování ceny, z které se kompenzace bude počítat. Státu se navíc nelíbí systém, kdy Leo Express dorovnává cestujícím se slevou jejich platbu formou kreditu a tito pak jezdí v podstatě zadarmo. Tento model ale odmítá Leo Express změnit.

Mluví firmy Emil Sedlařík uvedl, že strop vychází z výše chystaného státního jednotného tarifu. Strop 599 Kč ale platí podle něj pro jízdenky po celé republice. „Strop jsme stanovili tak, abychom se přiblížili nastavení plánovaného jednotného tarifu,“ řekl Sedlařík. Podle návrhu jednotného tarifu má jízdenka Praha – Ostrava stát například zhruba 500 korun. Leo Express chce už v kompenzacích za měsíc říjen postupovat podle nového pravidla. I po zavedení nového stropu bude Leo Express za některé jízdenky inkasovat více než jiní dopravci bez dynamického tarifu. Podle Sedlaříka ceny začínají na 99 korunách,  z těchto jízdenek dostává naopak méně než jiní dopravci.

Tagy LEO Express Ministerstvo dopravy slevy 75 % pro studenty a seniory státem nařízené slevy od 1. září Top
84 komentářů