dkv-spojujeme

Leo Express prohrál i odvolání ve sporu se strojvedoucím, výpověď neplatí

Jednotka Stadler Flirt. Foto: Leo ExpressJednotka Stadler Flirt. Foto: Leo Express

Městský soud v Praze zamítl odvolání společnosti Leo Express proti rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 3, který zneplatnil výpověď strojvedoucímu

Městský soud v Praze zamítl odvolání společnosti Leo Express proti rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 3, který zneplatnil výpověď strojvedoucímu Vlastimilu Matějíčkovi z roku 2016.

Vyplývá to z rozsudku, který získal deník Zdopravy.cz z městského soudu na základě žádosti o svobodném přístupu k informacím. V něm se senát Městského soudu vedený René Fischerem plně shodl s prvoinstančním verdiktem, který dal za pravdu strojvedoucímu.

Matějíček dostal výpověď za to, že si na něj podle firmy stěžovalo několik jiných strojvedoucích, že je šikanoval, shromažďoval informace a rozvracel kolektiv.  Bylo to v době, kdy pracoval jako strojvedoucí – instruktor a byl v podstatě jejich nadřízeným.

 „Ve výpovědi naznačená obava zaměstnanců žalované z toho, že budou žalobcem či jeho komplici tzv. „nachytáni na švestkách“, tj. při něčem nedovoleném či přímo zakázaném, která měla na pracovišti vyústit ve vyhrocené situace a nepohodu, nemůže být bez dalšího důvodem k rozvázání pracovního poměru se zaměstnancem, neboť nejde o jeho porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k žalobcem vykonávané práci,“ uvedl soud v zamítnutí odvolání. Podle soudce může být dobrá psychická kondice narušena jedině u toho zaměstnance, který má skutečný problém s porušováním vlastních pracovních povinností.

prvoinstanční soud označil některé prvky v obhajobě za absurdní, když jako důkaz byl předložen e-mail, u kterého se posléze ukázalo, že ho jeden ze strojvedoucích napsal na žádost provozního ředitele Michala Miklendy.

Pro firmu to znamená nemalou komplikaci. Matějíčkovi by měla vyplatit mzdu za více než dva roky, kdy pro společnosti sice nejezdil, ale formálně byl zaměstnán. „V dané věci respektujeme pravomocné rozhodnutí soudu. Záleží nám na našich zaměstnancích, naši strojvedoucí řídí jedny z nejmodernějších vlaků, které na našich kolejích jezdí. Spor nás proto velmi mrzí. Prostudovali jsme soudní rozsudek a zvažujeme další právní kroky, které prozatím nebudeme dále komunikovat do médií,“ řekl mluvčí Leo Express Emil Sedlařík. Matějíček se odmítl k rozhodnutí soudu vyjádřit.

Tagy LEO Express
61 komentářů