Leo Express dál odkládá splátku své půjčky drobným investorům

Vlak Leo Expressu. Pramen: Leo ExpressVlak Leo Expressu. Pramen: Leo Express

Firma není podle svého vyjádření v "hotovostní nouzi", bude dál platit nadstandardní úrok 9,1 %.

Leo Express dál posouvá splatnost svého desetimilionového podnikatelského úvěru, který si vzal v červenci roku 2018 u společnosti Acema. Na úvěru se podílejí přes službu Bondster i drobní investoři.

Bondster dohodu o odložení splátky uvedl v oznámení věřitelům. Původní splatnost byla po půlročním prodloužení 20. listopadu, nově je posunuta do února. „Důvodem je už několik měsíců trvající situace v celém odvětví přepravy osob, na které má vliv vládou vyhlášený nouzový stav, nízká mobilita obyvatel a celkově neochota lidí používat prostředky hromadné přepravy,“ uvedl Bondster v e-mailu věřitelům.

Bondster v dokumentu uvádí, že Leo Express věří ve splacení nejen díky očekávanému návratu cestujících po rozvolnění opatření, ale i následné stabilizaci příjmů.

V jednání je také finanční podpora státu železničním dopravcům a řešení sporu o ušlé zisky a odškodnění ve výši jedné miliardy Kč, které si u Evropské komise nárokuje Leo Express kvůli několik let trvajícího používání predátorských cen ze strany Českých drah,“ uvedl Bondster. Leo Express nedávno navýšil v žalobě na České dráhy požadovanou částku na více než miliardu korun.

Čtyřicet procent jistiny by mělo být zaplaceno už do prosince letošního roku, zbytek do 20. února 2021. Leo Express si peníze od investorů půjčil za velmi vysoký úrok: 9,1 %. Přesto je ochoten platit vyšší úrok, než je běžný na trhu.

Podle mluvčího Leo Express Emila Sedlaříka není posunutí termínu známkou „hotovostní nouze“. „V současné chvíli, kdy se všichni dopravci potýkají s výpadky příjmů způsobených koronavirem a opatřeními vlády, jsme uvítali možnost rozložit platbu do několika měsíců,“ uvedl Sedlařík.

Firma uvedla, že v brzké době očekává rozhodnutí státu, jakým podpoří všechny železniční dopravce. Většina dopravců nedávno napsala premiérovi a žádají prominutí nebo snížení poplatku za dopravní cestu.

Tagy Bondster LEO Express půjčka Leo Express Top
46 komentářů