Odpusťte dočasně poplatky za použití kolejí, píší tři dopravci premiérovi

Praha hlavní nádraží. Foto: Jan SůraPraha hlavní nádraží. Foto: Jan Sůra

Poplatek za dopravní cestu zrušilo dočasně například Rakousko.

Tři dopravci, mezi kterými ještě nedávno zuřily různé soudní spory, se spojili ve snaze přesvědčit stát o úlevy kvůli současné situaci na železnici.

Společnosti České dráhy, RegioJet a Leo Express poslaly premiérovi Andreji Babišovi a ministrovi dopravy Karlu Havlíčkovi dopis, ve kterém je žádají o dočasné zrušení poplatků za použití dopravní cesty. K podobnému kroku už přistoupili v jiných zemích, například v Rakousku.

Nejde o malé peníze: jen loni na poplatku vybrala Správa železnic celkem 3,679 miliardy korun. V celkovém rozpočtu Správy železnic jde ale stále spíše o „drobné“. Letos jen od března do června výběr poplatku klesl o více než 200 milionů korun kvůli nižšímu provozu. Za nižší nebo nulové poplatky už dříve lobbovalo také sdružení železničních nákladních dopravců ŽESNAD.cz.

„Miliardové škody, hrozí kolaps“

V dopise žádají o prominutí poplatků od začátku pandemie v březnu až do června příštího roku. Podle dopravců pandemie koronaviru způsobila dopravcům škody v řádu miliard korun. Zatímco u závazkové dopravy stát jedná o kompenzaci, u komerčních spojů dopravci nic nedostanou. Podle dopravců je nejtransparentnějším způsobem pomoci odpuštění poplatku. Podle dopravců by případný kolaps železniční dopravy, který v návaznosti na to hrozí, by měl fatální důsledky na fungování celé země.

Škody v řádech miliard Kč, které v celém sektoru železniční dopravy vznikly dopravcům během tzv. první vlny, se jen extrémně obtížně dařilo sanovat z rezerv dopravců – a to do doby, než přišla druhá vlna pandemie a s ní spojená další opatření ze strany státu. Tato opatření, která logicky mají omezit pohyb obyvatel v době pandemie, nicméně dále prohloubí ztráty dopravců. Na fungování systému železniční dopravy v ČR budou mít fatální dopad. Výrazné škody způsobuje dopravcům také pokles poptávky a omezení, která se dotýkají mezinárodní přepravy,“ uvedli dopravci v dopise.

Ministerstvo dopravy zatím neodpovědělo, jak bude na dopis reagovat.

Inspirace od sousedů

Dopravci se odvolávají i na způsob pomoci oboru v jiných zemí. Pomoc při řešení ekonomických škod způsobených v osobní železniční dopravě pandemií snížením nebo odpuštěním poplatku za dopravní cestu iniciovala ve svém nařízení také Evropská komise. Aktuálně ke snížení poplatků za infrastrukturu již přistoupilo například sousední Rakousko, Francie či Itálie.

„Právě postup Rakouska je situaci v České republice nejbližší a pomáhá služby pro cestující v dopravě zachovat i během opatření, s účinným omezením drastických dopadů na dopravce. Prominutí nebo snížení poplatků za dopravní cestu je jednoduchým, rychlým a účinným nástrojem, jak pomoci dopravcům a zajistit tak funkční dopravu jak v době pandemie, tak i po jejím odeznění,“ uvedli dopravci v tiskové zprávě. Podle nich je fungující železniční doprava pro zemi kritickou infrastrukturou, která je klíčová pro fungování ekonomiky.

Tagy České dráhy LEO Express poplatek za dopravní cestu RegioJet Top
60 komentářů