Leo Express splatil úvěr, na který se složili i drobní investoři. Vrací do provozu další spoje

Jednotka Stadler Flirt společnosti Leo Express v Praze - Libni. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czJednotka Stadler Flirt společnosti Leo Express v Praze - Libni. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Leo Express vrátil do jízdního řádu další spoje, zatím 75 % původní kapacity.

Společnost Leo Express splatila kompletně úvěr ve výši 10,1 milionu korun, na který se dopravci složili i věřitelé z řad široké veřejnosti přes investiční platformu Bondster. Stalo se tak s téměř ročním zpožděním.

Splacení oznámil Bondster v tiskové zprávě. Původně měl být úvěr úročený 9,1 % splacen už v květnu loňského roku. Úvěr zprostředkovala společnost Acema. Firma vyšla dopravci vstříc s odkladem splátek.

Do úvěru mohla investovat i veřejnost prostřednictvím investiční P2P (peer-to-peer) platformy Bondster.cz. Ta funguje na principu sdílené ekonomiky a umožňuje široké veřejnosti investovat online do půjček jednotlivých lidí nebo do podnikatelských úvěrů firem. O úvěr společnosti Leo Express byl od začátku mezi investory velký zájem a investovalo do něj rovných 600 investorů. Ti na tomto úvěru při výnosu 9,1 % ročně vydělali na úrocích 1 957 215 Kč. Tato celková suma zahrnuje oproti plánu navýšení o úroky splácené během státem vyhlášeného šestiměsíčního moratoria a dodatečné prodloužení splatnosti úvěru v konečné fázi o necelý měsíc. Všichni investoři tedy nakonec obdrželi úrokový výnos navíc.

Dopravce dnes současně oznámil, že začal navyšovat počet komerčních spojů mezi Prahou a Ostravskem a Starým Městem u Uherského Hradiště. Vzhledem k pozvolnému návratu cestujících po konci lockdownu jich v tomto týdnu vyjede 75 % oproti plnému provozu.

Reagujeme na zvýšen zájem o cestování a začínáme postupně navyšovat počet vypravovaných spojů,“ uvedl mluvčí firmy Emil Sedlařík. Leo Express bude i nadále přizpůsobovat vypravování spojů jejich obsazenosti, aby zmírňoval ztráty z neobsazených spojů. Firma garantuje odjezd na konkrétní spoj do 14 dnů, pokud je zrušen, dostane cestující peníze zpět a kompenzaci 50 % ceny jízdenky v leo kreditech. Firma dnes v tiskové zprávě zopakovala žádost o státní pomoc dopravcům. „Ani po roce vyjednávání se komerční spoje podpory nedočkaly,“ uvedl Sedlařík.

Tagy Bondster LEO Express Top
70 komentářů