Kysilka končí v čele dozorčí rady Českých drah kvůli zdravotním důvodům

Vectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhyVectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhy

Výběr nového předsedy bude už na novém vedení ministerstva dopravy.

Dozorčí rada Českých drah, která řeší například personální změny v představenstvu státního dopravce, přijde do konce roku o svého předsedu. Pavel Kysilka po více než dvou letech končí na postu předsedy.

O Kysilkově konci informoval jako první server Lidovky.cz. „Za tímto rozhodnutím není žádný konflikt. O tom, kdo jej v tomto kontrolním orgánu nahradí, rozhodne až nový ministr dopravy,“ řekl serveru ministr dopravy Karel Havlíček. Dozorčí rada vybírá členy představenstva nebo schvaluje zásadní strategické kroky.

Kysilka byl v dozorčí radě od září 2019. „K mému rozhodnutí mě přivedly zdravotní důvody a potřeba alespoň dočasného snížení pracovní zátěže,“ uvedl Kysilka. Uvedl, že si váží práce s týmem Českých drah. „České dráhy udělaly za mého působení několik důležitých strategických rozhodnutí a vyřešily řadu vleklých i akutních problémů. Jsem rád, že se podařilo udržet firmu stabilní a silnou finančně, provozně i klientsky. Před vedením ČD nicméně zůstává hodně úkolů a já jsem připraven být státu jako vlastníku i nadále k dispozici radou, názorem i pomocí,“ dodal Kysilka.

Kysilka se do čela dozorčí rady dostal v době působení ministra dopravy Vladimíra Kremlíka. Dozorčí rada pod jeho vedením organizovala i výběrové řízení na post šéfa ČD, z kterého vzešel jako vítěz Václav Nebeský. S jeho jmenováním měla řada členů dozorčí rady problém. Nebeský na nejvyšší pozici loni v prosinci skončil a nahradil ho Ivan Bednárik.

Pravděpodobný ministr dopravy Martin Kupka uvedl, že po případném jmenování přijde s návrhem nového obsazení orgánů ČD a podřízených organizací. „Budu se samozřejmě zajímat i o to, co všechno dosavadního předsedu vedlo k rezignaci pár týdnů před očekávatelnou změnou,“ dodal Kupka.

Tagy České dráhy dozorčí rada Českých drah
6 komentářů