Další krach na evropském nebi. Německá aerolinka Germania dolétala

Airbus A321 společnosti Germania přistává na letišti Berlín - Tegel. Foto: GermaniaAirbus A321 společnosti Germania přistává na letišti Berlín - Tegel. Foto: Germania

Letecká společnost Germania je další evropským dopravcem, který končí. Firma, která se potýkala několik let se ztrátami a nedávno přiznala

Letecká společnost Germania je další evropským dopravcem, který končí. Firma, která se potýkala několik let se ztrátami a nedávno přiznala nedostatek hotovosti, oznámila ukončení provozu. Germania létala s 37 letadly.

Podle oznámení na webových stránkách aerolinky požádala o vstup do insolvence jak společnost Germania Fluggesellschaft mbH, tak sesterská společnost Germania Technik Brandenburg GmbH a Germania Flugdienste GmbH. Krach se netýká švýcarské společnosti Germania Flug AG a bulharského dopravce Bulgarian Eagle, ve kterých má Germania podíl.

Jde o jedenáctý krach evropské aerolinky za poslední rok. „Bohužel, naše pokusy vyřešit problémy s krátkodobou likviditou nedospěly k pozitivnímu závěru. Jediným řešením je vstup do insolvence,“ řekl v oznámení pro zákazníky šéf Germanie Karsten Balke, kde se cestujícím a zaměstnancům omluvil.

Firma přiznala veřejně problémy s financemi letos v lednu. „Germania aktuálně prověřuje různé možnosti financování k zajištění krátkodobé likvidity,“ uvedla tehdy firma v prohlášení. Současně aerolinka ujistila cestující, že lety nejsou ohroženy. „Zaměřujeme se na zásadní otázku, jak být efektivní na trhu, kterému dominují aerolinky začleněné do velkých skupin,“ uvedla firma ve zprávě z 9. ledna.

Pokračuje tak další konsolidace evropského leteckého trhu, kdy z provozu mizí menší a středně velké letecké společnosti a jejich byznys přebírají větší hráči. Germania měla objednáno i 25 letadel Airbus A321neo.

Germania provozovala celkem 37 letadel Boeing 737, Airbus A319 a A321. Dopravce létal do 60 destinací, zaměstnával 1150 lidí. Letecká společnost vznikla v roce 1986. Využívali ji i čeští zákazníci, létala například z Drážďan.

Krach je nepříjemný i pro společnost Czech Airlines Technics. Germania byla jedním z největších zákazníků firmy patřící nyní pod Letiště Praha.

Tagy Germania Top
11 komentářů