První objednávka na MAXy po tragické nehodě. IAG koupí dvě stě letadel

Boeing MAX 10. Foto: Boeing.Boeing MAX 10. Foto: Boeing.

International Airlines Group, pod kterou patří například letecké společnosti British Airways, Iberia či Aer Lingus, koupí od Boeingu až 200

International Airlines Group, pod kterou patří například letecké společnosti British Airways, Iberia či Aer Lingus, koupí od Boeingu až 200 letadel Boeing 737 MAX. Pro amerického výrobce jde o první objednávku tohoto typu letadla po třech měsících od tragické nehody Ethiopian Airlines.

Dohodu o společném záměru (Letter of intent) dnes podepsali zástupci obou firem na pařížském aerosalonu. Za IAG ji podepsal šéf skupiny Willie Walsh, který byl dříve sám pilotem Boeingu 737. Ten uvedl, že se nebojí nepříznivých reakcí zákazníků; první letadla má firma převzít až v roce 2023.

Objednávka od jedné z největších leteckých skupin na světě může znamenat zlom ve velké nedůvěře aerolinek vůči letadlům 737 MAX. IAG v tiskové zprávě vůbec nemluví o letadlech MAX, ale 737-8 a 737-10.

IAG má dnes v celé skupině ve flotile na krátké a středně dlouhé tratě hlavně Airbusy A320 family, Boeingy 737 žádné. „Jsme přesvědčeni, že tato letadla budou skvělým přírůstkem do naší flotily pro kratší trasy,“ řekl Walsh.

IAG koupí letadla ve verzi MAX 8 pro 178 cestujících ve dvou třídách a větší MAX 10 pro 230 cestujících. Skupina zatím neoznámila, jak letadla rozdělí mezi jednotlivé aerolinky, očekává ale rozdělení mezi více značek včetně nízkonákladových aerolinek Vueling a Level. IAG později ve zprávě uvedl, že počítá s nasazením na lety British Airways z londýnského letiště Gatwick a pro Vueling a Level.

Jsme rádi, že IAG poznala kvality 737 MAX a rozhodla se vrátit k řadě 737,“ řekl šéf divize dopravních letadel Boeing Kevin McAllister.

Tagy Boeing 737 MAX IAG International Airlines Group Top uzemnění letadel 737 MAX
32 komentářů