dkv-spojujeme

Kruhová křižovatka u Benešova je hotová, její napojení na jih ale oddálil kraj

Stavba křižovatky Červené Vršky na silnici I/3. Pramen: ŘSDStavba křižovatky Červené Vršky na silnici I/3. Pramen: ŘSD

Kruháč na hlavním tahu z Prahy na Tábor je fakticky hotov, zbývá maličkost: napojit ho na jižní směr.

Nová okružní křižovatka Červené Vršky na silnici I/3 u Benešova je téměř hotová. Dnes zde budou silničáři za asistence policie instalovat dopravní značky, což si zřejmě na nezbytnou dobu vyžádá i zastavení provozu na silnici.

Od pondělí pak bude spuštěna křižovatka do provozu jako celek, když dosud se jezdilo jen po polovině.  Rychlost nicméně bude omezená na 50 km/h a zůstane upozornění, že řidiči projíždějí stavbou. Křižovatku je totiž ještě třeba plnohodnotně napojit na silnici I/3 od Tábora, což Ředitelství silnic a dálnic označuje jako III. etapu prací.

Situace kolem poslední etapy přitom nepostrádá absurdní prvky, neboť další práce nezačnou hned. „Krajský úřad svým rozhodnutím přistoupil na zahájení III. etapy až od pondělí 5. října,“ uvedlo Ředitelství silnic a dálnic. Na stavbě tak vznikne týdenní prodleva.

Práce na napojení křižovatky na jih si od 5. října vyžádají úplnou uzavírku silnice I/3 za okružní křižovatkou ve směru na Tábor. Doprava bude v obou směrech vedena po objízdných trasách. Ve směru na Tábor bude vedena po objízdné trase přes obec Pomněnice a silnici II/106 zpět na silnici I/3. V opačném směru na Prahu se bude jezdit přes Benešov.

Okružní křižovatka Červené Vršky na I/3 u Benešova. Pramen: ŘSD

Okružní křižovatka Červené Vršky na I/3 u Benešova. Pramen: ŘSD

Silnice číslo I/3 mezi Mirošovicemi a Benešovem patří vůbec k nejvytíženějším v kategorii silnic první třídy. Denně zde projede přes 20 tisíc aut. ŘSD se proto průběžně snaží o její kultivaci. V roce 2017 završilo rozšíření na tři pruhy, koncem loňského roku byla otevřena na jižním okraji Benešova nová okružní křižovatka U Topolu. Úsek kolem Benešova mezi oběma okružními křižovatkami pak čeká přestavba v příštích letech. Obchvat bude rozšířen na tři pruhy a zanořen pod zem.

Součástí zanoření silnice pod okolní terén bude i její částečné zakrytí. S tunelem se počítá v úseku kolem parku u zámku Konopiště, jeho délka bude 160 metrů.

Silnice supluje dálnici D3, jejíž dostavba ve středních Čechách je v nedohlednu. Dálnice má být s Benešovem spojena takzvanou Václavickou spojkou, která by měla ústit právě do křižovatky Červené Vršky. Vzniknout má i severní obchvat Benešova, který bude silnici I/3 podcházet.

Tagy Benešov křižovatka Červené Vršky ŘSD silnice I/3
68 komentářů