ŘSD otevírá křižovatku v Benešově, obchvat u Konopiště zahloubí pod zem

Vizualizace tunelu na I/3 v Benešově. Pramen: ŘSDVizualizace tunelu na I/3 v Benešově. Pramen: ŘSD

Ředitelství silnic a dálnic dnes završilo další krok v letité kultivaci přetížené silnice I/3 mezi Mirošovicemi a Benešovem. Na jižním

Ředitelství silnic a dálnic dnes završilo další krok v letité kultivaci přetížené silnice I/3 mezi Mirošovicemi a Benešovem. Na jižním okraji Benešova zprovoznilo po přestavbě křižovatku U Topolu, ze které je nově kruháč. Stavba si vyžádala přes 60 milionů korun.

Křižovatka zatím není zcela dokončena, průjezdný je hlavní směr po I/3 a odbočka doprava (ve směru od jihu) na Mariánovice. Práce budou pokračovat až do jara, kdy má vzniknout i odbočka doleva. Nejdříve musí ale ŘSD odstranit provizorní komunikaci, kudy byl během stavby veden provoz.

Práce na „benešovské“ ale nekončí. Už příští rok chce ŘSD začít budovat i druhou okružní křižovatku Červené Vršky na severním konci Benešova. V dalších letech se pak pustí i do samotného obchvatu města mezi oběma křižovatkami. „Počítáme s rozšířením silnice I/3, jejím částečným zahloubením a novým šířkovým uspořádáním v režimu 2+1,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl.

Křižovatka U Topolu na I/3 v Benešově. Pramen: ŘSD

Křižovatka U Topolu na I/3 v Benešově. Pramen: ŘSD

Součástí zanoření silnice pod okolním terén bude i její částečné zakrytí. S tunelem se počítá v úseku kolem parku u zámku Konopiště, jeho délka bude 160 metrů. S tímto plánem přišlo ŘSD už na jaře 2016, kdy mluvilo o nákladech za celý obchvat ve výši 700 milionů korun. Podle tehdejšího prohlášení se měl tunel stavět už letos.

Silnice číslo I/3 mezi Mirošovicemi a Benešovem patří vůbec k nejvytíženějším v kategorii silnic první třídy. Denně zde projede přes 20 tisíc aut. Silnice supluje dálnici D3, jejíž dostavba ve středních Čechách je v nedohlednu. Dálnice má být s Benešovem spojena takzvanou Václavickou spojkou, která by měla ústit právě do křižovatky Červené Vršky.

Tagy Bbenešov křižovatka U Topolu ŘSD silnice I/3
42 komentářů