Ostrava daruje na Ukrajinu další autobusy a 25 tramvají. Město Konotop po ní pojmenuje ulici

Starosta Konotopu Artem Semenikhin u vyřazených ostravských tramvají. Zdroj: Facebook.com - Artem SemenikhinStarosta Konotopu Artem Semenikhin u vyřazených ostravských tramvají. Zdroj: Facebook.com - Artem Semenikhin

Do města na severovýchodě Ukrajiny zamíří autobusy Solaris a tramvaje T6A5.

Ostrava pošle na Ukrajinu další vyřazená vozidla MHD. Do Konotopu, který byl hned v začátcích ruské invaze dějištěm prvních tvrdých bojů, zamíří další tři dieselové autobusy Solaris. Nově rada města rozhodla také o darování tramvají, druhý život na Ukrajině najde 25 vozů typu T6A5 vyrobených pražskou ČKD Tatra. Konotopská tramvajová síť patří mezi nejmenší na Ukrajině.

Tramvaj v ukrajinském Konotopu. Autor: MShaMSha, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Tramvaj v ukrajinském Konotopu. Autor: MSha, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Nejde o první pomoc Ostravy Konotopu, který přečkal tříměsíční ruské obléhání a ostřelování. Jak připomněl Marek Skřípský z oddělení komunikace magistrátu, loni v říjnu obdržel Konotop od Ostravy čtyři autobusy Solaris Urbino 10 a tři autobusy Solaris Urbino 12. Všech sedm vozů bylo navíc plně naložených humanitární pomocí.

Tamní veřejné dopravě totiž hrozilo po ruské invazi zhroucení. Řadu vozidel okupanti zničili, jiná pak musela začít sloužit válečným účelům.

Poděkování vyjádřil Ostravě osobně starosta Konotopu Artem Semenichin. Na radnici moravskoslezské metropole s sebou jako důkaz přivezl ceduli s názvem nové konotopské ulice „Ostravská“. Ve městě totiž probíhá přejmenovávání místních názvů, které oslavují Rusko nebo jsou spojeny s jeho symbolikou.

Konotopský starosta Artem Semenikhin (čtvrtý zprava) při setkání s vedením města Ostravy. Zdroj: Ostrava

Konotopský starosta Artem Semenichin (čtvrtý zprava) při setkání s vedením Ostravy. Zdroj: Ostrava

Místo Ukrajiny do šrotu

Ostrava plánovala darovat na pomoc Ukrajině několik vyřazených tramvají T6A5 už dříve. Dopravní podnik je však nakonec prodal ve veřejné soutěži. Za dva a čtvrt milionu korun je koupila společnost Gepard Express, která je chtěla dostat na Ukrajinu navzdory faktu, že za ně musela zaplatit.

Vozy měl původně dostat ukrajinský Mykolajiv na jihu země. Jednání ale kvůli blízkosti bojových linií ztroskotala, a tak muselo všech 26 odkoupených tramvají zamířit do šrotu. Gepard Express se následně rozhodl v pomoci při obnově vozových parků dále nepokračovat.

Tagy dopravní podnik ostrava DPO Konotop ostrava pomoc Ukrajině Solaris T6A5 tramvaj T6A5 Ukrajina
23 komentářů