RegioJet, Člověk v tísni, ČD Cargo a Rail Cargo Group zahájí humanitární vlaky mezi Ukrajinou a Prahou

Lokomotiva Siemens Vectron v barvách RegioJetu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva Siemens Vectron v barvách RegioJetu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Spojení má fungovat každý den, kontrola proběhne už ve vlaku mezi Ukrajinou a Polskem.

Do pomoci ukrajinským uprchlíkům při cestách do Česka se od zítřka zapojí další tři velcí dopravci: RegioJet, ČD Cargo a Rail Cargo Group (patřící pod rakouské dráhy ÖBB).
Ve spolupráci s organizací Člověk v tísni spustí od úterý humanitární vlakový most, který bude denně v obou směrech spojovat Prahu a další města v České republice s Ukrajinou.

RegioJet reaguje na přímou žádost hlavního města Kyjev a vedení Ukrajinských železnic. Zajistí evakuaci osob i přepravu humanitární pomoci. Jde již o třetí projekt pomoci tuzemských železničních dopravců: své vlaky organizují České dráhy a také pod hlavičkou Železnice pomáhají další dopravci, například Gepard Express či Arriva.

„Vlak bude určen pro humanitární přepravu osob zdarma. Zároveň ve směru na Ukrajinu bude vozit potraviny, léky, hygienické potřeby, spacáky a další vyžádanou pomoc. Ve vlaku budou jak lůžkové vozy s celkovou kapacitou až 400 míst (s dostatečnou kapacitou pro přepravu zavazadel), tak i nákladní paletové vozy pro přepravu humanitárního nákladu až do výše 600 palet denně dle aktuálních možností. Celkem počítáme až s dvacetivozovými vlaky – zajistíme pro Ukrajinu denně velkou kapacitu pro přepravu osob a humanitární pomoci“, uvedl Radim Jančura, majitel společnosti RegioJet.

Provoz spojů pokryje na své náklady dopravce RegioJet. Vlakové spoje pojedou jako noční vlaky z Prahy přes Polsko do pohraniční stanice Přemyšl, následně ve spolupráci s Ukrajinskými železnicemi bude náklad pokračovat přes Lvov až do Kyjeva. V opačném směru vlak IC Ukrajinských železnic ze Lvova do Přemyšle s přestupem na lůžkový vlak RegioJet do Ostravy, Olomouce, Pardubic a Prahy. Půjde o model spolupráce (bez nákladních vozů), který RegioJet plánoval s Ukrajinskými železnicemi pro své pravidelné spoje. K jejich spuštění nikdy nedošlo. Nejprve kvůli pandemii, teď kvůli válce. Na linku nasadí vozy, které jinak používá pro sezónní linku do Chorvatska.

Nákladní vozy od ČD Cargo a dcery ÖBB

„Logistické a bezpečnostní problémy nám doposud bránily do země dopravovat více humanitární pomoci, potřeby jsou obrovské. Společný projekt využití vlaků s přeložením na Ukrajinské železnice a rozvoz do různých míst v napadené zemi je skvělý, a pokud se rozjede naplno, bude znamenat stovky a stovky tun, a to už je skutečně významná pomoc,“ říká Šimon Pánek, ředitel Člověka v tísni.

RegioJet na humanitárním vlakovém mostu pro Ukrajinu spolupracuje s Člověkem v tísni, ČD Cargo a Rail Cargo Group (člen skupiny ÖBB). Člověk v tísni zajišťuje logistiku shromažďování humanitární pomoci pro přepravu vlaky RegioJet na Ukrajinu; ČD Cargo a Rail Cargo Group poskytnou nákladní vozy. Každý den bude do vlaků z Prahy naloženo několik kamionů s paletami potřebné humanitární pomoci financované z veřejné sbírky SOS Ukrajina Člověka v tísni.

RegioJet se postará o organizaci přepravy cestujících. Přeprava bude pro všechny zcela zdarma – kromě občanů Ukrajiny prchajícími před válkou budou moci spojů využít také například humanitární pracovníci a další organizace, které se budou potřebovat dostat v opačném směru na Ukrajinu (pokud o tuto přepravu má jakákoli organizace zájem, prosíme o informaci na email ukrajina@regiojet.cz). Místo si bude možné rezervovat za symbolickou 1 Kč (jedná se o administrativní poplatek, aby bylo možné spoje dát do rezervačního systému) přes rezervační systém RegioJet; přepravu budou ale moci využít i ti, kdo přijdou bez rezervace přímo k vlaku – personál RegioJetu zajistí jejich usazení. Vlak nabídne až 400 míst v lůžkových kupé.

Cestující dostanou zdarma teplou večeři, snídani a vodu. „Vše je jako dar od našich partnerů,“ dodal Jančura. RegioJet navíc už minulý týden nabídl všem občanům Ukrajiny, kteří se prokáží ukrajinskými doklady, možnost využití k přepravě všech vlakových spojů RegioJet zdarma. V případě vlakového mostu bude přeprava zdarma pro všechny cestující – bez ohledu na národnost, kteří prchají z válkou postižených oblastí.

Vlakový most bude zřízen jako přeshraniční. To znamená, že zajistí přepravu vlakem přímo z Ukrajiny až do Prahy – bez nutnosti cesty po poškozených silnicích a přes ucpané hraniční přechody. V úseku Lvov – Přemyšl budou cestující cestovat IC soupravou Ukrajinských železnic, ve stanici Přemyšl pak bude přímý garantovaný přestup na soupravu vlaku RegioJet (toto opatření je potřebné s ohledem na různé rozchody železniční infrastruktury).

Právě přeshraniční vlakové spojení by mělo být nejrychlejší cestou, jak evakuovat ženy a děti z válkou zasaženého území. Ve spolupráci s Ukrajinskými železnicemi a pohraničními orgány by u spojů ze Lvova do Prahy mělo pohraniční odbavení proběhnout již v průběhu jízdy ve vlaku mezi městy Lvov a Přemyšl, ve stanici Přemyšl již cestující pouze rychle přestoupí mezi soupravami Ukrajinských železnic a RegioJet. Díky tomu se vyhnou mnohahodinovému strastiplnému překračování hranice na silničním hraničním přechodu.

RegioJet bude v následujících hodinách upřesňovat další detaily týkající se vlakového mostu pro Ukrajinu s tím, že první spoj bude vyjíždět v úterý 1. 3. 2022 ve večerních hodinách.

Tagy ČD Cargo humanitární pomoc ÖBB Rail Cargo Group RegioJet Ukrajina
48 komentářů