Křižíkova a Jinonice. DPP chystá další výtahy do metra

Výtahy do metra na Andělu. Foto: DPPVýtahy do metra na Andělu. Foto: DPP

Dopravní podnik hl. města Prahy (DPP) začal připravovat bezbariérový přístup do dalších stanic pražského metra. Výtah pro vozíčkáře či rodiče

Dopravní podnik hl. města Prahy (DPP) začal připravovat bezbariérový přístup do dalších stanic pražského metra. Výtah pro vozíčkáře či rodiče s kočárky má vyrůst například na stanicích Křižíkova a Jinonice.

Na profilu zadavatele už DPP zveřejnil soutěže na projektanta, který připraví dokumentaci pro stavební povolení.  Hodnota každé zakázky je necelých 15 milionů korun. Jinonice prošly nedávno velkou opravou, ta ale neřešila bezbariérový přístup.

Nejdříve se na trase B kopne do země na jiném místě: na Karlově náměstí. Zakázku za 212 milionů korun už loni získalo sdružení firem Hochtief a Energie.

Podle mluvčí DPP Anety Řehkové se chystá bezbariéový přístup i při rekonstrukci stanice Opatov bude i zde realizován bezbariérový přístup. „Kdy bude akce zahájena a tedy i dokončena nelze v tuto chvíli stanovit,“ dodala.

V roce 2021 se počítá DPP s rekonstrukcí stanic metra Jiřího z Poděbrad a Českomoravská, při ní dojde rovněž k vybudování bezbariérových přístupů. „Studijně jsou prověřeny možnosti realizace bezbariérových přístupů do stanic metra Želivského, Pražského povstání, Malostranská, Náměstí Republiky, Flora, Hradčanská. Realizace se předpokládá až od roku 2024,“ dodala Řehková.

Bezbariérový přístup znamená u starších stanic většinou vybudování výtahu. Zkušenosti ze stanic, kde se již instaloval, ukazují, že jde o poměrně nákladnou akci v řádu stovek milionů korun.

Tagy bezbariérový přístup do metra Dopravní podnik hl. města Prahy dpp jinonice Křižíkova
18 komentářů