Kraj spustil tendr na leteckého dopravce pro linku z Brna do Mnichova

Airbus A319 Českých aerolinií v Brně. Foto: Letiště BrnoAirbus A319 Českých aerolinií v Brně. Foto: Letiště Brno

Rada Jihomoravského kraje tento týden schválila zahájení zadávacího řízení na dopravce, který by zajišťoval přímé letecké spojení mezi Brnem a

Rada Jihomoravského kraje tento týden schválila zahájení zadávacího řízení na dopravce, který by zajišťoval přímé letecké spojení mezi Brnem a Mnichovem. Jihomoravští politici se tak nevzdávají myšlenky na linku do Bavorska, která skončila s únorovým krachem společnosti BMI regional.

Kraj chce linku financovat jako závazek veřejné služby, tedy podobně jako platí obslužnost vlaky a autobusy. „Rada zároveň vzala na vědomí, že pokud do uzavření tohoto řízení projeví zájem o provozování pravidelné linky Brno – Mnichov jiný dopravce, a to bez nároku na úhradu kompenzace, bude to důvod pro zrušení tohoto zadávacího řízení,“ uvedl hejtman Bohumil Šimek.

Linka Brno – Mnichov začala létat v roce 2015, v závazku veřejné služby pak byla od 21. května 2018. Počty spojů se rozšířily na dva denně v každém směru od pondělí do pátku, v neděli jeden pár spojů. Kraj uvádí, že spoj do Mnichova využívalo zhruba 2200 lidí měsíčně.

Za rok 2018 Jihomoravský kraj zaplatil za provozování linky Brno – Mnichov – Brno letecké společnosti BMI regional necelých 22 milionů korun. Kraj dotoval provoz linky až 2600 eury za jednu rotaci.

Tagy Jihomoravský kraj Letiště Brno Mnichov
48 komentářů