Kraj a město si vynutily odklad opravy průtahu Budějovicemi. Počká se na dálnici

I/3, levobřežka, České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářI/3, levobřežka, České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Obyvatelé města a řidiči mají ještě v živé paměti loňský dopravní kolaps, když ŘSD v Budějovicích opravovalo podobně důležitou Strakonickou ulici.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) změnilo pod tlakem kraje a města názor na „neodkladnost“ opravy hlavního průtahu Českými Budějovicemi na levém břehu Vltavy. Zatímco ještě začátkem února mluvilo o tom, že nelze čekat na dokončení dálničního obchvatu, nyní opravu odkládá.

Oprava 2,7 kilometru dlouhého úseku levobřežky (I/3) od křižovatky se Strakonickou po křižovatku s Husovou třídou měla vyjít na 40 milionů a trvat maximálně 50 dnů. Na čtyřpruhové komunikaci měl být provoz omezen na režim 1+1. Tendr byl vypsán začátkem února, 23. února se měly otevírat nabídky. Na to ale nedojde, ŘSD soutěž zruší.

Obyvatelé města a řidiči mají ještě v živé paměti loňský dopravní kolaps, když ŘSD v Budějovicích opravovalo podobně důležitou Strakonickou ulici. Řidiči hledali alternativní trasy a tranzitní i místní doprava se rozlila po celém městě. Zkolabovala i MHD.

I/3, levobřežka, České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářI/3, levobřežka, České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářD3, stavba tunelu Pohůrka (únor 2023). Pramen: ŘSDStavba D3, severní portál tunelu Pohůrka. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářKolona v Husově ulici u Dlouhého mostu během uzavírky Strakonické. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

 

„Při zpoždění výstavby dálničního obchvatu a s tím, jak stavba komplikuje život lidem ve městě a v celé aglomeraci, považuji za nemožné, aby doprava ve městě byla ještě k tomu limitována každý rok opravou nějaké páteřní komunikace. Vloni to byla Strakonická, letos by to byla levobřežka. To prostě není možné,“ sdělil deníku Zdopravy.cz jihočeský hejtman Martin Kuba s tím, že na opravu levobřežky dojde až po dokončení dálničního obchvatu. Ten měl být hotov už loni, stavba ale nabrala zpoždění a nyní se s jejím dokončením počítá na prosinec 2024.

Odklad opravy potvrdil mluvčí jihočeského ŘSD Adam Koloušek.

Českobudějovická levobřežka je čtyřpruhová komunikace, po které proudí tranzit skrze město od Prahy a od Písku ve směru na Český Krumlov a Dolní Dvořiště (a opačně). ŘSD neodkladnost opravy zdůvodňovalo řadou závad, jako jsou příčné i podélné deformace, trhliny a místy vyjeté koleje. Nyní se rozhodlo počkat na dokončení dálnice, která má většinu tranzitu z města odvést.

Tagy České Budějovice I/3 Jihočeský kraj ŘSD
27 komentářů