ŘSD bude opravovat hlavní tah přes České Budějovice. Na dálnici prý čekat nelze

Kolona v Husově ulici u Dlouhého mostu během uzavírky Strakonické. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářKolona v Husově ulici u Dlouhého mostu během uzavírky Strakonické. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Během prací by nemělo dojít k úplné uzavírce komunikace. Oprava je plánovaná po polovinách.

České Budějovice se musejí letos znovu připravit na nemalé dopravní komplikace. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chystá opravu hlavního průtahu městem na silnici I/3 od křižovatky se Strakonickou po křižovatku s Husovou třídou.

Jde o čtyřpruhovou komunikaci, po které proudí tranzit skrze město od Prahy a od Písku ve směru na Český Krumlov a Dolní Dvořiště (a opačně). Loni ŘSD v Budějovicích opravovalo podobně důležitou Strakonickou ulici, což způsobilo ve městě dopravní kolaps. Řidiči hledali alternativní trasy a tranzitní i místní doprava se rozlila po celém městě.

„Během provádění prací by nemělo dojít k úplné uzavírce komunikace. Oprava je plánovaná po polovinách. Provoz by tak měl zůstat zachován alespoň jedním jízdním pruhem v každém směru,“ uvedl jihočeský mluvčí ŘSD Adam Koloušek. Celkem jde o úsek dlouhý 2,7 kilometru.

Přesný termín opravy prozatím nebyl stanoven, není ani vysoutěžen zhotovitel. Podle ŘSD by měly práce trvat do 50 dnů, předpokládaná cena je 40 milionů. „Je ale snaha tuto stavbu co nejvíce urychlit. Je tedy možné, že se doba realizace opravy nakonec ještě zkrátí,“ doplnil Koloušek.

Podle silničářů nelze s opravou čekat na dokončení dálničního obchvatu (D3), který se buduje od jara 2019. Obchvat má z města odvést tranzit, stavba ale nabrala zpoždění. Podle původních plánů měl být obchvat hotov v září 2022, nynější předpoklad je konec roku 2024.

„Vzhledem k současnému stavu vozovky a jejímu zatížení v řešeném úseku je potřeba provést opravu ještě před dokončením dálničního obchvatu. Vozovka v řešeném úseku vykazuje řadu závad jako příčné i podélné deformace, trhliny a místy vyjeté koleje. Na několika místech už byly prováděny i velkoplošné opravy, kdy byl měněn kryt vozovky,“ doplnil Koloušek. V rámci opravy bude rovněž obnoveno asfaltové souvrství vozovky.

Tagy České Budějovice D3 ŘSD
21 komentářů