Košice zavádí plošné omezení rychlosti na 30 km/h v celém centru

Instalace značek 30 km/h v centru Košic. Foto: Kosice.skInstalace značek 30 km/h v centru Košic. Foto: Kosice.sk

Město si od omezení rychlosti slibuje zvýšení kvality života v centru.

Druhé největší slovenské město ještě tento týden omezí rychlost v historickém centru na maximálně 30 km/h. Tento týden probíhá instalace značek v celkem 27 ulicích Starého města, opatření začne platit do víkendu.

O opatření informovalo město na svých stránkách. „Očekáváme od tohoto opatření výrazné zvýšení bezpečnosti silničního provozu, lepší podmínky pro cyklisty a omezení tranzitní dopravy. Dojde tím ke zvýšení kvality života obyvatelů a návštěvníků centra města,“ uvedl košický magistrát na svých stránkách.

Mapa centra Košic, kde nově bude platit rychlost 30 km/h. Foto: Kosice.sk

Podle vedení města je snížení rychlosti záměrně naplánováno na Evropský týden mobility. Se snižováním rychlosti ve městě ale počítají strategické dokumenty města. Město chce snížit rychlost i v dalších čtvrtích. „Pro tento účel jsem vytipovali hlavně obslužné silnice uprostřed sídlišť. Konkrétní zavedení ale bude záležet na požadavcích obyvatel či starostů městských částí,“ uvedl ředitel magistrátu Marcel Čop.

Současně s omezením rychlosti dojde i k rozšíření pěší zóny do dalších částí. Cyklisté mohou pěší zónou jet maximálně rychlostí 10 km/h a musejí dbát na bezpečnost chodců.

Snižování rychlosti ve městech je celoevropským trendem, v neděli začalo platit plošné omezení ve Walesu.

Dopravní revoluce ve Walesu. Ve městech a obcích platí nově maximální rychlost 32 km/h

Tagy 30 km/h Košice snížení rychlosti ve městech
68 komentářů