Dopravní revoluce ve Walesu. Ve městech a obcích platí nově maximální rychlost 32 km/h

Od 17. září platí ve Walesu ve městech a obcích plošně omezení rychlosti na 20 mil za hodinu. Foto: Welsh Goverment TransportOd 17. září platí ve Walesu ve městech a obcích plošně omezení rychlosti na 20 mil za hodinu. Foto: Welsh Goverment Transport

Země si od novinky slibuje méně nehod.

Řidiči ve Walesu musí od dnešního dne jezdit ve městech a obcích pomaleji než dosud. Začalo platit nové pravidlo, které snížilo maximální povolenou rychlost z 30 mil za hodinu (zhruba 48 km/h) na 20 mil za hodinu (zhruba 32 km/h). Novinka má přinést bezpečnější provoz, méně hluku i motivovat lidi se pohybovat více pěšky či na kole.

„Je to největší změna v bezpečnosti dopravy za poslední generace. Nižší rychlost chrání naše životy,“ uvedl ministr pro ochranu klimatu Lee Waters.

Snížení rychlosti je plošné. Radnice si mohou na určitých místech zažádat o výjimku a ponechat původní rychlost. Zavedení nového limitu kritizuje opozice, která snížení rychlosti označuje jako válku s řidiči. Opozice navrhovala snížení rychlosti jen na některých místech, například u škol či nemocnic.

„Dostanete se do cíle o minutu později, ale zachráníme tím ročně deset životů. To mi nepřijde jako špatný obchod,“ uvedl premiér Walesu Mark Drakeford. Ročně má snížení rychlosti přinést 92 milionů liber na menších škodách z dopravních nehod. Podle statistik je zhruba 40 % nehod se smrtelným nebo vážným zraněním ve městech a obcích. Nižší rychlost snižuje pravděpodobnost tragické nehody.

Debaty o plošném snížení rychlosti se vedou po celé Evropě, zatím nejdále je s tímto omezením Španělsko, kde je limit 30 km/h již téměř standardem v zastavěném území. Detaily o novince ve Walesu jsou zde.

Tagy 30 km/h 30 mph snížení rychlosti ve městech Wales
200 komentářů