Konec automobilové zkratky přes hlavní náměstí. V Budějovicích začala platit nová omezení

České Budějovice, náměstí Přemysla Otakara II. Autor: Jitka Erbenová (cheva) – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10640668České Budějovice, náměstí Přemysla Otakara II. Autor: Jitka Erbenová (cheva) – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10640668

K dalšímu omezení parkování na centrálním náměstí má dojít příští rok. Auta mají zmizet z celé severní i západní strany.

V historickém jádru Českých Budějovic dnes začala platit nová omezení pro automobilovou dopravu, která schválila rada města po desítkách let nečinnosti a sporů koncem ledna. Cílem je především zklidnění dopravy a zamezení průjezdu přes hlavní náměstí Přemysla Otakara II. Tomu se někdy říká největší okružní křižovatka ve městě, neboť po léta sloužilo jako zkratka pro průjezd z jedné strany centra na druhou. Zkratka by měla být ode dneška minulostí.

V organizaci dopravy je největší změnou vznik pěší zóny v ulici U Černé věže v úseku mezi Hroznovou a Kanovnickou ulicí. Tímto úsekem lze nově projet už jen v noci od 22:00 do 6:00 hodin, ráno a večer zůstane otevřena pro zásobování. Vjezd bez omezení mají cyklisté.

V protějším rohu náměstí (úhlopříčně) je z Biskupské ulice nově jednosměrka, mezi Širokou ulicí a Zátkovým nábřežím lze nově projet jen směrem na náměstí, nikoliv už z centra ven. „Tato změna má stěžejní význam pro omezení tranzitní dopravy přes náměstí Přemysla Otakara II.,“ uvedlo město.

Změna má z centra vytlačit až 2 000 aut denně. Na dodržování nových opatření má zvýšenou měrou dohlížet městská policie. Jak upozornil server iDnes.cz, jen za několik prvních hodin platnosti zákazy porušily desítky řidičů.

Součástí nového systému dopravy v centru je i zrušení placených návštěvnických stání na severní straně náměstí. K dalšímu omezení parkování na centrálním náměstí má dojít příští rok, což souvisí s předpokládaným dokončením parkovacího domu u sportovní haly. Auta mají zmizet z celé severní i západní strany. Rozšíří se pěší zóny a do ulic mají být instalovány výsuvné sloupky. Zbylá místa na náměstí mají být především pro rezidenty a místní podnikatele.

 

Tagy České Budějovice náměstí Přemysla Otakara II. parkování
49 komentářů