Kolín má nové přístaviště osobních lodí, začala stavba úvaziště pro malá plavidla

Přístaviště osobní dopravy Kolín. Pramen: MDČRPřístaviště osobní dopravy Kolín. Pramen: MDČR

Jde o jednu z plánované série nových veřejných zastávek pro osobní lodě na Labi mezi Mělníkem a Kolínem.

Ředitelství vodních cest (ŘVC) v pátek otevřelo v Kolíně na Kmochově ostrově nové veřejné přístaviště osobních lodí. Zastávka má podobu ocelového mola o rozměrech 9 x 4 m s lávkou na břeh; mohou ji využívat i největší osobní lodě plující po Labi (až do délky 84 metrů).

Stavba začala před 11 měsíci, hotova je od podzimu. Kotvení by mělo udržet můstek bezpečně na místě i za největších povodní. Nastupovat a vystupovat je možné ve dvou úrovních: ve výšce 0,9 metru nad hladinou nebo 1,5 metru nad hladinou.

Přístaviště osobní dopravy Kolín. Pramen: MDČRPřístaviště osobní dopravy Kolín. Pramen: MDČRPřístaviště osobní dopravy Kolín. Pramen: MDČRVizualizace standardizovaného labského přístaviště se vstupní branou. Pramen: ŘVCPřístaviště osobní lodní dopravy Kolín. Pramen: ŘVC

Jde o jednu z plánované série nových veřejných zastávek pro osobní lodě na Labi mezi Mělníkem a Kolínem. V květnu bylo uvedeno do provozu obdobné přístaviště v Nymburku, další budou v následujících týdnech následovat v Poděbradech, Čelákovicích nebo Brandýsu nad Labem.

Práce v Kolíně ale nekončí. Zároveň s otevření nové zastávky pro osobní lodě byla slavnostně zahájena stavba přístaviště pro rekreační plavidla na protějším (pravém) břehu Labe proti proudu od pěší lávky na Kmochův ostrov.

Přístaviště Bude tvořeno plovoucím molem o délce 94 metrů, u něhož bude moci podélně stát 10 až 12 malých rekreačních plavidel. K dispozici budou mít přípojky na elektřinu a vodu.

Tagy přístaviště Kolín Ředitelství vodních cest rekreační plavba
8 komentářů