Nymburk má veřejné přístaviště pro osobní lodě, první jej využila hotelová loď

Nové přístaviště Nymburk a hotelová loď Florentina. Pramen: ŘVCNové přístaviště Nymburk a hotelová loď Florentina. Pramen: ŘVC

V Nymburce práce nekončí, 400 metrů od přístaviště osobních lodí bude vybudováno přístaviště pro malá rekreační plavidla.

V Nymburku se v pátek otevřelo nové veřejné přístaviště pro osobní lodě; vzniklo nedaleko centra na pravém břehu Labe. Jde o první ze série lodních zastávek, které hodlá stát zbudovat na Labi mezi Mělníkem a Kolínem. Jako první u přístaviště zastavila největší česká hotelová loď Florentina, která doposud historickým městem jen proplouvala bez možnosti bezpečně přistát.

„Věřím, že díky novým přístavištím bude Labe brzy následovat příklady jiných českých vodních cest, kde je turistická plavba oblíbenou formou trávení volného času,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka.

Stavbu nového přístaviště osobních lodí zajistila Labská, strojní a stavební společnost dle návrhu atelieru Kotas & Partners, náklady činily 11,6 milionu bez DPH. Přístaviště tvoří ocelový plovoucí můstek o rozměrech 9 x 4 metry, který je spojen s břehem devítimetrovou lávkou. Nástup do lodí je možný ze dvou úrovní.  K dispozici je přípojka elektřiny, aby lodě nemusely během stání využívat své agregáty.

„V Nymburce práce ještě nekončí, 400 metrů od přístaviště osobních lodí bude v prostoru ochranného přístavu také vybudováno přístaviště pro malá rekreační plavidla,“ řekl šéf Ředitelství vodních cest (ŘVC) Lubomír Fojtů. Práce mají být podle něj zahájeny na podzim.

Pokud jde o přístaviště osobních lodí na Labi, během několika týdnů se budou otevírat nové zastávky v Kolíně, Čelákovicích a Poděbradech. Další přístaviště osobních lodí ve Středočeském kraji, například v Brandýse nad Labem, Lysé nad Labem, Kostelci nad Labem a v Neratovicích, se projektují.

Tagy přístaviště Nymburk rekreační plavba ŘVC
10 komentářů