Začala instalace nového mola pro osobní lodě v Kolíně

Vizualizace standardizovaného labského přístaviště se vstupní branou. Pramen: ŘVCVizualizace standardizovaného labského přístaviště se vstupní branou. Pramen: ŘVC

Podle ŘVC umožní budování nových přístavišť na středočeském Labi zavedení pravidelných lodních linek po vzoru Ústeckého kraje.

V Kolíně na Kmochově ostrově začaly stavební práce na novém veřejném přístavišti osobních lodí. Stroje nyní vrtají mikropiloty pro základy bloků, ke kterým bude počátkem srpna ukotveno již vyrobené ocelové plovoucí molo. Oznámilo to Ředitelství vodních cest (ŘVC).

Jde o první z plánované série nových veřejných zastávek pro osobní lodě na Labi mezi Mělníkem a Kolínem. Nové přístaviště bude tvořit ocelový plovoucí přístavní můstek 9 x 4 metry, ukotvený ke břehu pomocí lávky o délce 10,5 metru a tří kotevních bloků.

Kotvení by mělo udržet můstek bezpečně na místě i za největších povodní. Nastupovat a vystupovat bude možné ve dvou úrovních: ve výšce 0,9 metru nad hladinou nebo 1,5 metru nad hladinou. Přístaviště bude dokončeno a zprovozněno v září.

„V následujících měsících budou zahájeny práce na přístavištích v dalších lokalitách na Labi a zde v Kolíně bude na protějším pravém břehu také přístaviště pro malá plavidla turistů, kteří připlují na návštěvu města,“ uvedl šéf ŘVC Lubomír Fojtů.

Veřejná přístaviště osobních lodí vzniknou i v Poděbradech, Nymburku, Čelákovicích a Brandýsu nad Labem. „Vytváří se tak předpoklad k možnosti zavedení pravidelných lodních linek, které například velmi úspěšně fungují v Ústeckém kraji. Další přístaviště osobních lodí ve Středočeském kraji se ještě projektují, například v Lysé nad Labem, Kostelci nad Labem či v Neratovicích,“ uvedlo ŘVC.

Nové přístaviště v Kolíně buduje Labská, strojní a stavební společnost, stavební náklady jsou 11 milionů korun.

Tagy přístaviště Kolín rekreační plavba ŘVC
2 komentáře