Každý čtvrtý vlak zpožděný. Propadlík nového žebříčku dopravců má žlutou barvu

Jeden z kritických dnů. Tabule s odjezdy v sobotu 6.8. 2022 na hlavním nádraží. Autor: Fanoušek Správy železnicJeden z kritických dnů. Tabule s odjezdy v sobotu 6.8. 2022 na hlavním nádraží. Autor: Fanoušek Správy železnic

Nejlepší dopravci přesáhli loni s přesností hranici 90 %.

Nejpřesnější vlaky na české železnici měly loni společnosti AŽD Praha, Die Länderbahn CZ a České dráhy. Ve všech třech případech přijelo devět z deseti vlaků dopravce včas nebo se zpožděním do pěti minut.

Ukazuje to přehled o zpoždění dopravců za rok 2023, který na vyžádání deníku Zdopravy.cz poskytla Správa železnic. V žebříčku jsou všichni osobní dopravci, kteří loni vypravili nejméně deset tisíc vlaků. Na samotném chvostu žebříčku je RegioJet. Pořadí nerozlišuje zpoždění způsobené správcem infrastruktury či dopravcem.

Data o zpoždění Českých drah od Správy železnic jsou dokonce lepší, než dopravce sám uvádí. „My při výpočtech vycházíme z přesnosti vlaku v cílovém bodě, ČD sledují přesnost v každém bodě jeho zastavení. Proto se čísla různí,“ vysvětlila mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Data o přesnosti je potřeba brát i částečně s rezervou: řeší jen počty spojů, nikoliv například ujeté kilometry. České dráhy loni vypravily přes 4,8 milionu spojů, druhá Arriva má 274 tisíc spojů. Pokud by se sestavil žebříček na takzvané vlakokilometry, tedy celkem ujeté kilometry, na druhé místo by se dostal RegioJet, který má většinu vlaků dálkových.

Některé společnosti jsou v žebříčku dvakrát, i když jde o stejné majitele. Jde o Leo Express a RegioJet. Leo Express má pod firmou Leo Express své komerční spoje, pod Leo Express Tenders provoz v Pardubickém kraji. RegioJet ÚK je dcerou RegioJetu pro provoz v Ústeckém kraji.

Plnění jízdního řádu v roce 2023

AŽD Praha 91,7 %

Die Länderbahn CZ 91,4 %

České dráhy 90,1 %

Leo Express 88,8 %

RegioJet ÚK 87,7 %

Arriva vlaky 87,5 %

KŽC Doprava 87,4 %

Leo Express Tenders 81,5 %

GW Train Regio 78,5 %

RegioJet 76,6 %

Tagy přesnost vlaků Správa železnic zpoždění
172 komentářů