Naše vlaky byly loni přesnější než o rok dříve, pochlubil se šéf ČD. Německo a Rakousko hlásí lepší čísla

Motorový vůz Stadler RS1 a motorová jednotka Regionova v Chotěboři. Foto: České dráhyMotorový vůz Stadler RS1 a motorová jednotka Regionova v Chotěboři. Foto: České dráhy

Druhé pololetí přineslo mírné zhoršení v porovnání s první polovinou roku.

České dráhy zveřejnily první data o tom, kolik vlaků loni dojelo včas či se zpožděním do pěti minut. V meziročním porovnání došlo ke zlepšení, v druhém pololetí naopak v porovnání s letošním prvním ke zhoršení.

Přesnost našich vlaků dosáhla v uplynulém roce 87,4 %, což představuje meziroční zlepšení o téměř 3 %. Pokud bychom navíc koukali pouze na zpoždění, které jsme si způsobili jen my sami a mohli jsme ho tedy ovlivnit, jsme na hodnotě přesnosti 98,7 %,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva Michal Krapinec na sociální síti X. Podle něj to dokazuje, jak dobře pracují zaměstnanci ČD v provozu. „Na naše vlaky se cestující mohou opravdu spolehnout,“ napsal.

Za přesný se považuje vlak, který přijede do stanice podle jízdního řádu nebo nejpozději s pětiminutovým zpožděním. Detailnější data zatím dopravce nezveřejnil, stejně tak ani Správa železnic o všech vlacích na české železniční síti.

Přesnost 88,8 procenta. České dráhy se pochlubily nejnovějšími čísly o zpožděních

V porovnání s prvním pololetím došlo ke zhoršení. Za prvních šest měsíců loňského roku dopravce uvedl přesnost 88,8 %, zpoždění vzniklá jen na straně Českých drah dosáhla 98,7 %.

Data za loňský rok o přesnosti zveřejnili již i někteří zahraniční dopravci v okolí. Deutsche Bahn, která se potýká dlouhodobě se zpožděním zejména u dálkových vlaků, za celý rok dosáhla přesnosti 90,2 %. Rakouské dráhy ÖBB za loňský rok vykazují 95 % vlaků včas. Švýcarské dráhy loni vykázaly přesnost 92,5 %, nejde ale o porovnatelné číslo. Ve Švýcarsku se za zpožděný vlak považuje ten, který nepřijede do tří minut.

Tagy České dráhy přesnost vlaků zpoždění vlaků
56 komentářů