Kazašská Air Astana ruší všechny lety do Ruska kvůli pojištění

Letadla Air Astana a nízkonákladové značky Fly Arystan. Foto: Air AstanaLetadla Air Astana a nízkonákladové značky Fly Arystan. Foto: Air Astana

Moskevské největší letiště zavírá jeden z terminálů kvůli slabému provozu.

Největší kazašský letecký dopravce přerušil své spojení s Ruskem. Až do odvolání nebude do Ruska nejen létat, ale ani využívat pro mezinárodní lety jeho vzdušný prostor.

Dopravce to oznámil na sociálních sítích. Na rozdíl od jiných dopravců nejsou důvodem sankce, kazašská letadla mohou dál do Ruska létat, stejně tak ruská do Kazachstánu. „Omlouváme se za zrušení letů z důvodu zrušení krytí pojištění pro lety do Ruska a v jeho vzdušném prostoru,“ uvedla dopravce na twitteru.

Pojišťovny a zajišťovací společnosti tak zjevně vyhodnocují lety přes Rusko jako potenciální riziko. Air Astana dosud létala do Moskvy, Novosibirsku, Omsku, Soči, Petrohradu a Jekatěrinburku. Omezení přeletů se dotkne i letů do Evropy, dopravce bude muset zvolit delší trasu.

Rusko je čím dál více izolováno od mezinárodní letecké dopravy. I kvůli tomu už největší ruské letiště Šeremetěvo oznámilo, že zavírá terminál D. Důvodem je nedostatek cestujících. K uzavření dojde příští úterý.

Tagy Air Astana sankce vůči Rusku
13 komentářů