Kalifornie věří vodíku na železnici. Stadler získal v USA objednávku na další vlaky

Stadler FLIRT H2 na vodík pro Kalifornii. Foto: Stadler RailStadler FLIRT H2 na vodík pro Kalifornii. Foto: Stadler Rail

Pro Stadler jde o druhou zakázku v USA na vodíkové vlaky.

Kalifornie se dohodla se společností Stadler Rail na dodávce čtyř jednotek FLIRT H2 s vodíkovým pohonem. Součástí smlouvy je i opce na dodávku až dalších 25 jednotek. K podpisu smlouvy došlo zhruba rok po podepsání memoranda na dodávku nových vlaků.

Pro Stadler jde o druhou zakázku na vodíkové vlaky v USA. První kontrakt firma podepsala se San Bernardino County Transportation Authority (SBCTA).

Stadler našel pro svůj vodíkový vlak dalšího zákazníka v USA

Stadler dodá čtyři jednotky vládním dopravním organizacím California State Transportation Agency (CalSTA) a Caltrans. Hodnota zakázky je 80 milionů dolarů, uvádí tisková zpráva kalifornské vlády. Jedna jednotka tak vychází v přepočtu na více než 460 milionů korun.

Podle Stadleru vodíkový vlak prošel intenzivním testováním ve Švýcarsku a v USA a ukázala se jeho spolehlivost. „USA je pro vodíkový pohon vhodným trhem, elektrifikováno je tu málo tratí,“ řekl Ansgar Brockmeyer, šéf marketingu a prodeje ve Stadleru.

Stadler začal testovat svůj první vodíkový vlak, cestující sveze příští rok v USA

Kalifornie si od vodíkových vlaků slibuje snížení emisí z dopravy. První jednotka FLIRT H2 z kontraktu pro San Bernardino má vyjet příští rok.

Stadler FLIRT H2 na vodík pro Kalifornii. Foto: Stadler RailStadler FLIRT H2 na vodík pro Kalifornii. Foto: Stadler RailVodíkový FLIRT pro provoz v USA. Foto: Stadler RailTestování jednotky Stadler Flirt H2. Foto: StadlerJednotka Stadler Flirt H2. Foto: Stadler RailSchéma jednotky Stadler Flirt H2. Pramen: StadlerDvouzová jednotka Stadler Flirt H2 na vodík má kapacitu 108 sedících cestujících. Maximální rychlost je 130 km/h. Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraJednotka Stadler Flirt H2 pro San Bernardino. Do provozu se má dostat příští rok. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz
Tagy Caltrans Kalifornie Stadler Flirt H2 Stadler Rail vlaky na vodík vodíková mobilita
3 komentáře