Stadler našel pro svůj vodíkový vlak dalšího zákazníka v USA

Jednotka Stadler Flirt H2. Foto: Stadler RailJednotka Stadler Flirt H2. Foto: Stadler Rail

Kalifornie plánuje nákup až 29 vodíkových jednotek.

Švýcarský výrobce kolejových vozidel Stadler Rail našel druhého zákazníka pro svoji novou jednotku Flirt H2 s vodíkovým pohonem. Po kalifornském městě San Bernardino má o jednotky zájem i celá Kalifornie.

Stadler podepsal během InnoTransu v Berlíně memorandu o porozumění s California State Transportation Agency (CalSTA) a kalifornským ministerstvem dopravy (Caltrans) na dodávku čtyř vodíkových jednotek s opcí na dalších 25.

Memorandum ještě není kupní smlouva, podtrhuje ale zájem všech tří stran o nasazení vodíkových vlaků. Podmínkou je i vybudování lepší infrastruktury pro takové vlaky v Kalifornii.

Stadler je třetím výrobcem, který po Alstom a Siemensu dotáhl do konce vývoj jednotky pro osobní dopravu na vodík. V Berlíně představená jednotka Flirt H2 má být v provozu pro San Bernardino County Transit Authority (SBCTA) od roku 2024.

Dvouvozová jednotka zvládne přepravit 108 sedících cestujících při maximální rychlosti 130 km/h. Jednotka bude certifikována na provoz až ve 49 stupních Celsia.

Tagy Caltrans Kalifornie Stadler Flirt H2 Stadler Rail vodíková mobilita
6 komentářů