K dreamlinerům L-410. Uzbekistan Airways objednaly dvě česká letadla

L-410 UVP-E20 v barvách Uzbekistan Airways. Foto: OmnipolL-410 UVP-E20 v barvách Uzbekistan Airways. Foto: Omnipol

První letadlo bude dodáno již v červenci.

Český výrobce letadel L-410 Aircraft Industries dodá dvě nová letadla L-410 UVP-E20 uzbecké společnosti Uzbekistan Airways. Kontrakt dnes oznámil majitel firmy, společnost Omnipol.

K podpisu smlouvu došlo v uzbeckém Taškentu. Výrobce zdůraznil, že jednání pomohla i nedávná návštěva premiéra Petra Fialy v Uzbekistánu. „Je to pro nás velká čest, že letadla naší výroby budou součástí tak významných aerolinií, jako jsou právě Uzbekistan Airways, u nichž budou zajišťovat spojení na regionálních trasách. Naše letouny jsou pro tento typ dopravy v náročných podmínkách ideální,“ řekl Jiří Podpěra, prezident společnosti Omnipol.

Letadla budou upravena podle požadavku zákazníka. Kapacita bude 19 pasažérů, letoun bude mít celokožené sedačky a klimatizaci. První část dodávky je plánována již na červenec, druhá potom na konec letošního roku. Představitelé společností již zahájili jednání o další budoucí návazné spolupráci.

Uzbecký národní dopravce má dosud ve flotile celkem 34 letadel Airbus A320, A321, A330 a Boeing 767 a 787 Dreamliner (zdroj: planespotters.net).

Kunovický výrobce byl čtrnáct let ve vlastnictví ruské společnosti, po invazi Ruska na Ukrajinu firmu v dubnu koupil Omnipol. Firma musí aktivně hledat nové trhy, Rusko patřilo dlouhodobě mezi klíčové trhy.

Tagy Aircraft Industries L 410 L-410 UVP-E20 Omnipol Uzbekistan Airways
10 komentářů