Aircraft Industries bude po 14 letech český. Výrobce L 410 koupil od ruských majitelů OMNIPOL

L 410 UVP-E20. Foto: Aircraft IndustriesL 410 UVP-E20. Foto: Aircraft Industries

OMNIPOL chce v Kunovicích zachovat výrobu a najít pro L410 nové zákazníky.

Největší výrobce civilních dopravních letounů v České republice Aircraft Industries mění majitele. Novým stoprocentním akcionářem se stala skupina OMNIPOL, konkrétně OMPO Holding. Končí tak čtrnáct let, kdy firmu ovládali ruští majitelé.

Vstup OMNIPOLu do firmy není úplným překvapením, už v listopadu došlo s výrobcem k podpisu dohody o strategické spolupráci na zahraničních trzích. Cílem dohody je spolupráce a koordinace obchodních aktivit a expanze na trhy třetích zemí, která bude probíhat ve vzájemné součinnosti obou stran. Stěžejními produkty jsou dopravní letouny řady L 410 a L 410 NG. Ruský majitel je nyní pro firmu na obtíž.

„Aircraft Industries je uznávaným výrobcem letounů již od roku 1936, proto v současné krizové situaci bylo pro nás samozřejmostí udělat maximum pro záchranu českého finálního leteckého výrobce. Tradičních českých výrobních společností není na trhu mnoho, proto je naší povinností jejich výrobu zachovat a dále rozvíjet. Po úspěšné záchraně legendy v oboru letectví, firmy Aero Vodochody, chceme pomoci k záchraně dalšího zástupce českého leteckého průmyslu,“ řekl Jiří Podpěra, prezident společnosti OMNIPOL.

OMNIPOL chce podle svého vyjádření stabilizovat situaci ve firmě a zachovat výrobu. „Velmi vítáme nově uzavřenou dohodu, neboť v současné situaci nepochybně pomůže zajistit naší společnosti, a hlavně našim zaměstnancům, spolehlivé a bezpečné prostředí pro pokračování v další práci. S některými výrobními společnostmi skupiny OMNIPOL dlouhodobě spolupracujeme a přímé zapojení do skupiny naše vzájemné aktivity ještě prohloubí. Naši důvěru jen podporuje fakt, jak dobře vedené a prosperující společnosti do této skupiny již patří,“ dodala Ilona Plíšková, ředitelka společnosti Aircraft Industries.

Společnost Aircraft Industries se dostala do existenčně nebezpečné situace po uvalení sankcí na Ruskou federaci, která tvořila stěžejní trh firmy. V kooperaci se společností OMNIPOL se po podpisu dohody o spolupráci začala úspěšně rozvíjet obchodní spolupráce na nahrazení dodávek mimo Ruskou federaci. Obě společnosti předpokládají uzavření nových kontraktů na dodávky letadel pro zákazníky na třetích trzích v nejbližších měsících tohoto roku.

Tagy Aircraft Industries Omnipol
19 komentářů