Job Air má na letišti v Mošnově nový hangár, zaměstnance hledá i na Filipínách

A321 společnosti Aeroflot před novým hangárem Job Air Technic. Foto: JATA321 společnosti Aeroflot před novým hangárem Job Air Technic. Foto: JAT

Letecké opravny Job Air Technic finišují s novým hangárem na letišti v Mošnově. Nové zázemí prošlo tento týden kolaudací, zbývá

Letecké opravny Job Air Technic finišují s novým hangárem na letišti v Mošnově. Nové zázemí prošlo tento týden kolaudací, zbývá ještě dokončit stojánku, tedy manipulační prostor před hangárem. Do hangáru se vejdou dvě letadla typu Airbus A320 nebo Boeing 737. Firma patřící do skupiny Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada do hangáru a technologie investovala 380 milionů korun.

Provoz v hangáru má začít do konce listopadu, opravny čekají na dobudování stojánky Moravskoslezským krajem, který Letiště Ostrava vlastní. Do té doby nesmí žádné letadlo do hangáru vjet.

Nové dílenské a skladové zázemí nám uvolní ruce a budeme díky němu schopni realizovat řadu našich činností v prostorách zcela jiné úrovně, a to jak velikostí, tak kvalitou. Díky tomu můžeme například opustit provizorní lakovnu, již jsme si pronajímali v jiné části letiště. Nově bude také možné do interiérové dílny přemístit sedačky, které jsme dosud během oprav skladovali u letadel. Lakovna, opravna kompozitních, exteriérových i interiérových dílů bude v plném provozu od počátku listopadu,“ říká Aleš Kvídera, člen představenstva a ředitel Job Air Technic. Do nového hangáru již byly přesunuty kompletní datové systémy společnosti a využívat se začne též nové zázemí pro zaměstnance i zákazníky, a to jak šatny, tak kanceláře.

Samotné kolaudaci předcházely předkolaudace z Úřadu civilního letectví, zkoušky hasicího systému a návštěva z Krajské hygienické stanice. V hangáru je celkem šest vodních děl s průtokem 6000 litrů za minutu. V rámci zkoušky byly spuštěny tři, tedy v polovině hangáru, a zároveň se testoval celý protipožární systém.

„Celý protipožární systém nás vyšel na 27 milionů a jsme proto rádi, že při zkouškách vyhověl. O den později u nás byli zástupci Krajské hygienické stanice a také z jejich pohledu byly všechny dokumenty, které jsme jim předložili, v pořádku. Další jim budeme dokladovat v průběhu zkušebního provozu, jak budou postupně nabíhat technologie. Obě návštěvy sloužily jako důležitý podklad k samotné kolaudaci,“ upřesňuje Aleš Kvídera.

Hangár zůstane zatím ale částečně nevyužitý: na údržbu letadel nemá dostatek lidí. „Již od začátku příští opravárenské sezony bychom chtěli mít personálně obsazenou další linku a budeme ji moci spustit,“ dodal Kvídera. Jde o zhruba šedesát lidí v profesích, kterých je na trhu práce nedostatek. Do dvou let chce firma sehnat 140 lidí. a při jejich nedostatku na domácím trhu se rozhlíží též v zahraničí. Letos tak například firma realizovala nábor na vzdálených Filipínách, kde se pokusila sehnat 16 zkušených leteckých klempířů. Kromě toho společnost přispěla k obnovení oboru letecký mechanik na Vítkovické střední průmyslové škole, ve firmě probíhá odborná příprava studentů a z absolventů by se mohli stát potenciální zaměstnanci.

Nový hangár bude zatím generovat příjem například tím, že v něm opravna zákazníkům umožní zaparkovat letouny, případně v něm budou probíhat dílčí úkony. Kapacita opraven pro tuto sezonu je zcela naplněna a další poptávky již JOB AIR Technic řeší pro příští rok. V roce 2018 vygenerovaly letecké opravny JOB AIR Technic tržby ve výši 543 milionů korun, výhled na rok 2019 počítá s nárůstem tržeb na úroveň 650 milionů korun. Letecké opravny se soustřeďují na těžkou údržbu letadel, především takzvané Redelivery a C-Checky.

A321 společnosti Aeroflot před novým hangárem Job Air Technic. Foto: JATA321 společnosti Aeroflot před novým hangárem Job Air Technic. Foto: JATZázemí Job Air Technic v Ostravě. Foto: JATZázemí Job Air Technic v Ostravě. Foto: JAT

 

Tagy Job Air Technic Letiště Ostrava
29 komentářů