Jihomoravský kraj přestaví rušnou křižovatku v Brně-Slatině, začne příští rok

Křižovatka na silnici II/430 v Brně-Slatině. Foto: Google Street ViewKřižovatka na silnici II/430 v Brně-Slatině. Foto: Google Street View

Rozšíření má přinést vyšší kapacitu křižovatky, kterou projede 17 000 aut denně.

Krajská správa a údržba silnic Jihomoravského kraje ještě letos vypíše soutěž na přestavbu a rozšíření okružní křižovatky v brněnské části Slatina. Odhadované náklady jsou 70 milionů korun. O vypsání zakázky rozhodli na svém zasedání jihomoravští radní.

O přestavbě křižovatky se mluví několik let, nyní se již plány dostaly do finální váze. Jde o křižovatku silnic II/430 a III/15283. Rozšíření má přinést zvýšení kapacity a plynulosti silničního provozu. „Přestavba okružní křižovatky, její zkapacitnění a rekonstrukce navazujících úseků přijde na 70 milionů korun. Zdrojem pro financování stavby budou finanční prostředky z IROP, ze státního rozpočtu a z rozpočtu kraje,“ říká náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jiří Crha. Stavba má začít příští rok v únoru, hotovo má být v květnu 2025.

Křižovatkou ulic Hviezdoslavova a Bedřichovická denně projede podle sčítání dopravy kolem 17 000 aut. Stavba zahrnuje i úpravu chodníků, zastávek, přeložky inženýrských sítí a další související objekty. Nově bude vybudován přechod pro chodce přes ulici Hviezdoslavovu. Koordinační plánek stavby je zde.

Kraj tento týden schválil i další investiční záměry na jiné stavby v hodnotě téměř 90 milionů korun. Půjde o opravy průtahu Dražovicemi nebo opěrnou zeď v Dolních Kounicích. Opravou projde také průtah Veverskými Knínicemi.

Tagy II/430 Jihomoravský kraj Slatina
27 komentářů