Další omezení v Brně. Jihomoravský kraj přestaví vytíženou okružní křižovatku ve Slatině

Křižovatka na silnici II/430 v Brně-Slatině. Foto: Google Street ViewKřižovatka na silnici II/430 v Brně-Slatině. Foto: Google Street View

Proměna křižovatky, kterou projede kolem 17 000 aut denně, začne příští rok.

K sérii dopravních omezení v Brně přibude příští rok další na východním okraji města. Jihomoravský kraj se rozhodl příští rok opravit a částečně přestavět okružní křižovatku na silnici II/430 v Brně-Slatině.

O plánované akci informoval kraj v tiskové zprávě. Křižovatkou ulic Hviezdoslavova a Bedřichovická denně projede podle sčítání dopravy kolem 17 000 aut.

Stavba zahrnuje i úpravu chodníků, zastávek, přeložky inženýrských sítí a další související objekty. Nově bude vybudován přechod pro chodce přes ulici Hviezdoslavovu. „Okružní křižovatka ve Slatině přijde na 65 milionů korun, z krajského rozpočtu přispějeme částkou 26,7 milionu. Zbytek hodláme získat z dotačního programu IROP, žádost o dotaci podá krajská správa a údržba silnic v průběhu října. Je to důležitá stavba, kterou chceme zahájit v příštím roce a dokončit v průběhu roku 2025. Přispěje nejen ke zlepšení parametrů komunikace, ale také ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu a plynulosti dopravy v tomto dost zatíženém místě,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jiří Crha. Záměr musí ještě schválit zastupitelé. Koordinační plánek stavby je zde.

Kraj současně oznámil, že díky úsporám v soutěžích letos začne s opravami dalších silnic. Půjde o silnice mezi Syrovicemi a Ořechovem na Brněnsku, křižovatky v Žabčicích na Brněnsku a také opravu Blanenské ulice v Brně-Jehnicích. Všechny mají být hotové do konce roku. Díky úsporám také posunul do plánu investic další silniční úseky v hodnotě 66 milionů korun. Jde o silnici třetí třídy mezi Moutnicemi a Velkými Němčicemi, silnici druhé třídy mezi Letovicemi a Chlumem a ze Ždánic na hranici okresu a opravu průtahu Násedlovicemi.

Tagy brno II/430 Jihomoravský kraj Slatina
43 komentářů