Jihomoravský kraj otevřel novou cyklostezku po hrázi Nových Mlýnů

Nová cyklostezka po hrázi Nových Mlýnů. Foto: Jihomoravský krajNová cyklostezka po hrázi Nových Mlýnů. Foto: Jihomoravský kraj

Díky stomilionové stavbě došlo k oddělení cyklistické a automobilové dopravy.

Jet na kole po hrázi mezi nádržemi vodního díla Nové Mlýny je od pátku výrazně bezpečnější než dosud. Jihomoravský kraj včera otevřel novou cyklostezku, která oddělila cyklisty od automobilové dopravy.

Nová cyklostezka vyšla na 119 milionů korun, měří 2,6 kilometru. O přípravu cyklostezky již dlouho usilovala obec Pasohlávky, která na stavbě s Jihomoravským krajem od počátku aktivně spolupracovala.

„Doteď jezdili cyklisté po frekventované silnici mezi náklaďáky. Bylo to velmi nebezpečné, protože se jedná o jednu z nejkrásnějších lokalit jižní Moravy, kterou cyklisté rádi navštěvují i s dětmi, a jinou možnost neměli. Díky tomu, že teď budou moci cyklisté Nové Mlýny přejet v bezpečí, věřím, že to zájem cyklistů o tuto lokalitu ještě zvýší,“ uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Stavba začala loni, zakázku získalo sdružení firem Eurovia CS a FIRESTA-Fišer. Trasa z velké části vede po zavěšené lávce. Součástí stavby byly přeložky inženýrských sítí, migrační opatření pro vydry říční, přeložka oplocení a náhradní výsadby.

„Nechybí ani 4 metry široký ochranný ostrůvek, který zajistí bezpečné připojení na cyklotrasu 5174 Brod nad Dyjí, Dolní Věstonice a umožní tak napojení na Mikulov podél vinohradů. Realizací cyklostezky se zjednodušilo například napojení na trasu celoevropského významu EuroVelo 9 směrem od Iváně,“ doplnil hejtmanův náměstek pro regionální rozvoj Jan Zámečník. Zhruba polovinu nákladů zaplatil Státní fond dopravní infrastruktury.

Tagy cyklostezka EuroVelo Jihomoravský kraj Nový Mlýny Pasohlávky
10 komentářů