Jihočeský kraj zavede sezonní spoje od lineckých expresů do Novohradských hor

Reklama na jihočeskou integrovanou dopravu. Pramen: GW BusReklama na jihočeskou integrovanou dopravu. Pramen: GW Bus

Jihočeský kraj a jeho organizace Jikord zavede nové sezonní autobusové spoje do Novohradských hor. V Kaplici nádraží budou navazovat na

Jihočeský kraj a jeho organizace Jikord zavede nové sezonní autobusové spoje do Novohradských hor. V Kaplici nádraží budou navazovat na linecké expresy a osobní vlaky, odpoledne budou mít návaznost na osobáky v Nových Hradech.

Autobusy pojedou dvakrát denně po trase Kaplice nádraží – Pořešín – Kaplice – Benešov nad Černou – Pohorská Ves – Hojná Voda – Horní Stropnice – Nové Hrady, v červnu (od změny JŘ 9. 6.) a září budou v provozu o víkendech a státních svátcích, v červenci a srpnu denně.

Spoje zajistí společnost GW Bus, k autobusu bude připojen vlek pro jízdní kola s kapacitou 20 bicyklů. Linka je určená pro místní i turisty, bude na ní platit i výhodná celodenní jízdenka Jikord Plus.

Jihočeský kraj objednávkou na celou sezonu navazuje na loňský pilotní projekt, kdy za evropské peníze testoval, zda má smysl provozovat veřejnou dopravu v řídce osídlených oblastech na jihovýchod od Českých Budějovic.

Krajský organizátor Jikord se zapojil (jako jedna ze 13 institucí v Evropě) do projektu RUMOBIL (Rural Mobility) a zavedl pokusnou autobusovou linku od nádraží Kaplice do Slepičích hor. Linka fungovala jen do konce července, podle výstupů z projektu se ale osvědčila, protože došlo ke zvýšení počtu přepravených cestujících v oblasti. Nově budou jezdit busy celou sezonu až do Novohradských hor, a to na objednávku kraje.

Projekt RUMOBIL má v celé Evropě pomoci samosprávám vytipovat linky, které pomohou venkovským oblastem a zasloužily by si veřejnou objednávku.

Tagy GW Bus Jihočeský kraj Novohradské hory
22 komentářů