Jihočeský kraj vybral tři firmy, které zajistí autobusovou dopravu. Přichází BusLine

Autobusové nádraží v Trhových Svinech je po rekonstrukci. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářAutobusové nádraží v Trhových Svinech je po rekonstrukci. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Sedm oblastí si má rozdělit trojice firem: GW Bus, ČSAD Autobusy České Budějovice a BusLine

Rada Jihočeské kraje schválila výsledky velké autobusové soutěže na zajištění linkové dopravy na příštích deset let. Sedm oblastí si má rozdělit trojice firem: GW Bus, ČSAD Autobusy České Budějovice a BusLine. Posledně jmenovaná firma je na jihu Čech nováčkem.

Rozhodnutí rady kraje potvrdil náměstek hejtmana pro dopravu Antonín Krák. Vítězové mají získat smlouvy na léta 2022 až 2032, kraj počítá s výdaji 7,5 miliardy korun. Dopravci ročně najedou 20,8 milionu kilometrů.

Sedm oblastí kopíruje sedm jihočeských okresů. Hned pět oblastí má obsloužit společnost ČSAD Autobusy České Budějovice (značka busem) z rakouské skupiny ÖBB-Postbus (Českokrumlovsko, Jindřichohradecko, Písecko, Prachaticko a Strakonicko). Českobudějovicko obhájila společnost GW Bus ze skupiny Jihotrans, Táborsko si připsal BusLine. Kraj tak nejspíš opustí skupina ICOM (ČSAD Jindřichův Hradec) i táborská firma Comett Plus.

Podle informací deníku Zdopravy.cz s nejnižší cenou za vítězstvím v některých oblastech mířila i společnost ČSAD Autobusy Plzeň ze skupiny Z-Group podnikatele Zdeňka Zemka (Prachatice, Strakonice, Tábor). Zřejmě byla vyřazena. Podle zkušeností z dalších krajů přitom rozhodnutí rady nemusí znamenat pro firmy definitivní jistotu. Tu přinese až podpis smlouvy. Věc už řešil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. „Úřad řešil čtyři podněty, rámci šetření podnětů neshledal porušení zákona o zadávání veřejných zakázek,“ sdělila mluvčí ÚOHS Milena Marešová.

Do výběrového řízení na zajištění veřejné linkové osobní dopravy na jihu Čech přišlo 32 nabídek. „Obálky“ se otevíraly už loni v květnu.

Kraj v tendru upustil od plánů na nové vozy jako v některých regionech a stačí mu průměrné stáří vozového parku 9 let, nejstarší může mít 12 let. Nepožaduje po nich ani přemalování do barev kraje, stačí pouze logo IDS JK. Třicet procent výkonů mohou zajistit subdodavateli. Smlouvy jsou brutto, riziko tržeb ponese kraj.

Tagy BusLine ČSAD Autobusy České Budějovice GW Bus Jihočeský kraj zajištění dopravní obslužnosti Jihočeského kraje
51 komentářů